A rovat kizárólagos támogatója

Ahogy az sajnos várható volt, a kormányhivatal ismét kiadta az építési engedélyt, ráadásul a tervek is megváltoztak. 20 helyett 26 apartman, négycsillagos luxusszálloda, medencék, sportkomplexum és ökocentrum lesz, természetes élővilág nem lesz.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei kormányhivatal ismét kiadta a környezetvédelmi-működési engedélyt a Fertő-tavi vízitelep fejlesztésére – írja a Szabad Európa. A beruházás engedélyét még áprilisban vonta vissza a bíróság, miután a Greenpeace Magyarország és a Fertő tó Barátai Egyesület január 30-án pert indítottak azért, mert a kormányhivatal tavaly decemberben meghosszabbította a korábban már felfüggesztett beruházás engedélyét. A Fertő tavi turisztikai beruházás környezetvédelmi működési engedélyének kiadásával a civilek szerint az illetékes kormányhivatal hazai és nemzetközi jogszabályokat is megsértett.

Az új engedély szinte semmiben nem különbözik az előzőtől, sőt, például 20 apartman helyett már 26 építését engedi meg. Az új engedély szerint 32 ezer négyzetmétert építenek be, 131 ezer négyzetméternyi természetes felületet burkolattal fednek be, és 208 ezer négyzetméter marad meg zöldterületnek. 1112 parkolóhelyet is építhetnek. Emellett a strand területére kerül 242 négyzetméternyi lábmosó medence.


“A kormányhivatal végtelenül cinikus nyilatkozatában kijelenti, hogy „elhelyezésénél és tervezett kialakításánál fogva negatív hatásra a természeti értékek vonatkozásában sem kell számítani. Persze hogyan is kellene attól tartani, hogy a természeti értékek sérülnek, amikor már előzetesen ledózerolták a területet, nem hagyva semmi élőt a környéken?

A helyzet az, hogy továbbra is egy megalomán fideszes Disneylandet akarnak építeni a Fertő-partra. Víz ugyan még mindig nincs, és azt sem tudni, pénz honnan lesz. Mint ismeretes: a költségvetési hiány már április végére elérte az éves cél négyötödét…
Erre a valóságtól továbbra is teljesen elrugaszkodott projektre tehát továbbra sincs és nem is lesz pénz – legalábbis felelős kormány jelen körülmények között erre most nem adhat pénzt –, hiszen Lázár Jánost továbbra sem cáfolta meg senki abban, hogy 4-5 évig egy kapavágás nem lesz a területen.
Az egész ügyben csak egy dolog vehető biztosra: a tönkretett Fertő-part továbbra is használhatatlan és élettelen marad” -írta Jakál Adrienn, a Párbeszéd- ZÖLDEK elnökségi tagja, Sopron önkormányzati képviselője FB oldalán.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás