A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: hvg.hu

A magyar és a norvég kormány között régi vita húzódik a civilek támogatásáról. Orbán személyes pitiáner sértődöttsége miatt az ország 77 milliárd forintot bukott el.

Megszünteti a kormány egy Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről Oslóban, 1991. április 8-án aláírt megállapodást. A határozatot Orbán Viktor írta alá. A határozat szerint a kormány egyetért a „Magyarország Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a Magyar Köztársaság Kormánya és a Norvég Királyság Kormánya között a beruházások ösztönzéséről és kölcsönös védelméről szóló megállapodás megszűnéséről szóló megállapodás bemutatott szövegével”.

A határozat mindemellett felhatalmazza Szijjártó Péter külügyminisztert (vagy az általa kijelölt személyt) a bemutatott szöveg végleges megállapítására.

A megállapodások felmondásáról törvénytervezet is született, a határozatban a miniszterelnök ezzel kapcsolatban két dolgot is elrendelt:

  • egyrészt, hogy állapítsák meg végleges szövegét,
  • másrészt, hogy ha megvan a végleges szöveg, nyújtsák azt be az Országgyűléshez.

A törvényjavaslat előadójának a határozat Szijjártó Pétert jelölte ki.

A vita Norvégiával nem új keletű: az Orbán-kormány először nyolc éve akarta ellenőrzése alá vonni a Norvég Alap civileknek járó pénzeinek elosztását. Norvégia erről hallani sem akart, és inkább felfüggesztette a pénzek kiosztását, emiatt az ország 77 milliárd forintot bukott el. 2021-ben a Közlönyben ezért megjelent, hogy a Norvég Királyság tartozik Magyarországnak, Orbán Viktor pedig akkor határozatban kérte fel minisztereit, tegyék meg a szükséges lépéseket.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás