A rovat kizárólagos támogatója

Nem stimmelnek a számok a december 24-én sutyiban újra meghirdetett Fertői közbeszerzési kiírásban. Abban ugyanis még a környezetvédelmi engedélyekben szereplő adatoknál is nagyobb méretek vannak megadva bizonyos elemekre, sőt, olyan épületek is felbukkantak benne, amelyekre egyáltalán nincs engedélye az állami cégnek. A szenteste kiírt botrányos közbeszerzést a Greenpeace újra megtámadta.

Mint emlékezetes, decemberben robbant a bomba, hogy az állatok zavaró jelenléte miatt gyorsított eljárásban keresik a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban zajló luxusberuházás kivitelezőjét. A Greenpeace akkor a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a kiírás megsemmisítését kérve, ám a bizottság döntését meg sem várva másnap maga a kiíró Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. visszavonta azt.

A kiírás azonban 2021. december 24-re – szentestére – újra megjelent az uniós közbeszerzési közlönyben, amellyel egyértelművé vált, hogy az ország legnagyobb természetpusztításának minősíthető állami beruházás nem áll le. Az új tenderkiírás szövegét csak annyiban módosította az állami cég, hogy kivette belőle az előző kiírásban szereplő nyilvánvaló öngólt, azaz az indoklást, hogy azért kell sietni az építkezéssel, hogy az élővilág nehogy visszafoglalja az élőhelyet. Ezen kívül azonban az új kiírás összes többi eleme azonos a korábbival, és ugyanúgy sérti a jogszabályokat, mint az előző.

Sőt, még a megkérdőjelezhető módon kiadott környezet- és természetvédelmi engedélyekben leírtaknak sem felel meg a közbeszerzési kiírás. Az ebben megadott adatok ugyanis jóval túlterjeszkednek az engedélyezett méreteken, szinte minden egyes részelemnek nagyobb a területe, mint ami az engedélyben szerepel, a kiírásban szereplő 26 apartmanház, egy fürdőház és mintegy 150 strandpavilon építésére pedig egyáltalán nincs is engedélye az állami cégnek. Mindemellett az a törvénysértés, hogy addig, amíg a Greenpeace által a környezetvédelmi engedélyek ügyében indított bírósági eljárás le nem zárul, egyáltalán nem is lehetne közbeszerzési eljárást indítani, már szinte el is törpül.

Mindez történik annak ellenére, hogy nemrégiben az MTA Biológiai Tudományok Osztályának akadémikusai is állásfoglalást adtak ki, amelyben leszögezték, hogy megengedhetetlen tartják azt a pusztítást, amelyet a beruházás okoz.

„Nekünk mostanra egyetlen kérdésünk maradt, ez pedig az, hogy az összes illetékes nemzetközi szakmai, és számos magyar természetvédelmi és tudományos szervezet után vajon kinek kell még tiltakoznia ahhoz, hogy leállítsák ezt az esztelen természetrombolást és újragondolják a terveket? Mit kell még tennünk, hova, kihez kell fordulnunk, hogy a magyar állam legalább a saját törvényeit tartsa be, és ne pusztítsa el a gondjára bízott természetvédelmi értékeinket?” – nyilatkozta Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa.

Mindezek miatt a Greenpeace Magyarország Egyesület ismét a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, azt kérve a testülettől, hogy állapítsa meg a közbeszerzési kiírás jogellenességét, és ennek alapján nyilvánítsa érvénytelennek, és kötelezze az ajánlatkérőt a felhívás visszavonására.

Nyitókép: Fertő-tó érintetlen nádasa – fotó Mitja Kobal Greenpeace

Kapcsolódó anyagok:

Az MTA is ellenzi Orbán Fertő tavi természetromboló beruházását

Kócsagbűnözéstől félti a Fertőt a beruházó – a Greenpeace megtámadta a közbeszerzést

Orbánék antizöld karácsonyi ajándéka: mégis lesz vízitelep a Fertő tavon?

SIKER! Visszavonták a Fertőre kiírt botrányos közbeszerzési eljárást!

Az unió is felelős Orbánék környezetpusztításáért

Áder úr! PR mutatványok helyett cselekvés!

Így falja fel egy PAC-MAN a magyar környezet- és természetvédelmet

Üzenet Áder Jánosnak: Itthon legyen a bolygó kapitánya!

Az Európai Bizottsághoz fordult a Greenpeace Ausztria is a Fertő tavi beruházás miatt

Nagy tavak, nagy kihívások. Mit tehetnek a zöld civilek a NER természetpusztításai ellen?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás