A rovat kizárólagos támogatója

Szijjártó Péter a napokban azt találta mondani: most már semmi sem állíthatja meg Paks 2 felépítését. A kormány, legalábbis a tűzközeli körök pénzköltési igyekezetét tekintve, úgy is tesz, mintha ez az állítás tényleg igaz lenne. Csakhogy nem igaz: ahhoz, hogy begyújthassák a közpénz-égető atommáglyát, csalni kell, nem is kicsit.

Bevezetőként egy kis emlékeztető: a „minden akadály elhárult” mondatot elsőként Lázár János, a bővítési projekt akkori kormányzati felelőse jelentette ki 2014-ben (!), csaknem egy évtizeddel ezelőtt. Valahogy úgy fogalmazott, hogy Brüsszel mindenről tudott, mindent jóváhagyott. Aztán gyorsan kiderült, hogy mégsem: két eljárást is indított az Európai Bizottság, az egyiket a beruházási tender elhagyása, a másikat a tiltott állami támogatás gyanúja miatt.

Végül az EU hozzájárult, hogy az Orbán-kormány magyar adófizetői pénzből építsen soha meg nem térülő atomerőművet, így Lázár 2017-ben is kimondhatta: minden akadály elhárult.

Most 2023-at írunk – mint ismert, az atomerőmű azóta sem épül, ellenben a kormányzati kommunikációban átlagosan évente hárul el az útjából a mindig az utolsónak nevezett aktuális akadály. Legutóbb egy éve, 2022 augusztusában, a létesítési engedély részleges megadásakor, de már ehhez is az kellett, hogy kevéssel a választások előtt, merőben szokatlan és Európában példátlan módon fideszes politikusra cseréljék a nukleáris hatóság vezetőjét. És még a fideszesített atomenergia-hivatal sem merte csont nélkül kiállítani az egész beruházás legfontosabb papírját: az interneten ma is olvasható szövegben ún. visszatartási pontokat rögzítettek, jelezve, hogy az engedély egyelőre ténylegesen csak az előkészítő terepmunkák (a beruházó kockázatára történő) megkezdésére hatalmaz fel – atomerőmű-építésre illetve a főberendezések legyártásának megkezdésére viszont semmiképpen.

Idézzük szó szerint: „A létesítési engedély (…) feljogosítja az Ügyfelet a további szükséges engedélyek beszerzésére és (…) a nukleáris létesítmény létesítéséhez szükséges terület előkészítésére (…)”. Minden további lépésre „akkor jogosítja fel az Ügyfelet az engedély, ha a rendelkező részben meghatározott visszatartási ponthoz vagy további engedélyekhez kötöttek teljesülnek, és ezen feltételek teljesítésének megfelelőségéről a Hatóság írásban nyilatkozik”.

Azóta nincs új dokumentum a bővítésről sem Paks 2, sem a hivatal honlapján, vagyis a folyamat nem haladt tovább. Ennek ellenére a Roszatom már nem csak terep-előkészítésről beszél – természetesen Mészáros Lőrinc és Tiborcz István üzleti köreinek részvételével, hogy legalább az egyértelmű legyen miről is szól ez a szappanopera –, hanem arról is, hogy „a kivitelezés megkezdésére kapott engedély lehetővé teszi a főberendezések gyártásának elindítását az orosz vállalatoknál és partnereinél”, ami effektíve hazugság: mint fentebb láttuk, szó sincs erről az engedélyben.

Egyszóval zuggyártásban gyártják a reaktorokat, és nyíltan csalnak, hogy többet lophassanak – itt tart ma – Orbán Viktor szavaival – az évszázad beruházása. 

Korántsem indul meg Paks 2 építése, hiába próbálják elhitetni, ez még csak előkészítés, hiányoznak engedélyek

Nyitókép: Abszurd békemenetre komoly poénokkal: kétfarkú békemenet 2018. kép: Sarkadi Péter greenfo

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás