Hirdetés
Forrás: hvg.hu

A kormány olyan helyeken is engedélyezheti a bányászatot, ahol a törvény szerint nem lenne szabad – szúrta ki a hvg.hu a tegnap esti Magyar Közlönyben. Ennyit az Orbán-kormány zöld irányáról.

A területrendezési törvény rendelkezése szerint az ökológiai hálózat ökológiai folyosójának övezetében (ez a jogszabály meghatározása szerint olyan élőhelyeket jelent, amelyek alkalmasak az ökológiai hálózathoz tartozó egyéb élőhelyek közötti biológiai kapcsolatok biztosítására) új célkitermelőhely és külfejtéses művelésű bányatelek nem létesíthető, meglévő külfejtéses művelésű bányatelek horizontálisan nem bővíthető.

Az ezt a veszélyhelyzeti felhatalmazás alapján felülíró, péntek este megjelent kormányrendelet ezzel szemben arról szól, hogy az ilyen övezetben külfejtéses művelésű bányatelek létesítése, a meglévő külfejtéses művelésű bányatelek horizontális bővítése lehetséges a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló kormányrendelet szerinti hatásvizsgálat alapján. Igaz, a bányatelek felszíni mérete nem változhat.

A másik változtatás az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi rendeltetésű területekre vonatkozik.
A mostani szabály szerint olyan beruházást, amely jelentős hatással lehet valamely kiemelt közösségi jelentőségű fajra élőhelytípusra, kizárólag kiemelt fontosságú közérdekből lehet engedélyezni, ilyen közérdek pedig az emberi egészség és élet védelme, a köz biztonságának a fenntartása, valamint a környezet szempontjából kiemelt jelentőségű kedvező hatás elérése. A kormány most ezt egészítette ki azzal, hogy kiemelt fontosságú közérdeknek minősül az ország energiaellátásának biztosítása is az olyan terv vagy beruházás esetén, amely a mélyműveléses bányászattal kitermelhető ásványvagyon vagy más energiahordozó, továbbá geotermikus energia kutatására vagy kitermelésére vonatkozik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás