A rovat kizárólagos támogatója

Magyarország megállapodott a türk államokkal egy budapesti Aszálymegelőzési Intézet létrehozásáról. A keleti nyitás jegyében van már Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központunk is.

Magyarország tegnap megállapodást kötött a türk államok vezetőinek Szamarkandban zajló csúcstalálkozóján arról, hogy a Türk Államok Szervezete Aszálymegelőzési Intézetének hoz létre Budapesten – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Szijjártó Péter jelentette: a világ jelentős részén komoly problémát jelentenek a vizek okozta kihívások, így az aszály is, de a magyar vízipari technológiák sok helyen megoldást jelenthetnek.

A találkozóról Orbán Viktor miniszterelnök is bejelentkezett csütörtök este. Közölte: hamarosan bejelentheti az OTP egy jelentős üzbég bank megvásárlását, és gyógyszeripari bejelentések is várhatóak továbbá egy ott létrehozandó gyártóbázis beruházásának megkezdéséről is szó van. A Türk Államok Szervezetéhez Törökországon túl Kazahsztán, Kirgizisztán, Üzbegisztán és Azerbajdzsán tartozik, de megfigyelőként csatlakozik Magyarország és Türkmenisztán.

Mindeközben az egyiptomi Sarm-es-Sejkben zajlik a COP 27, az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezményének 27. éves ülése, melyet az országok legmagasabb politikai vezetői is felkeresnek. Európából csak Dánia (választás miatt) és Magyarország a kivétel.

Egy tavalyi hír.

„Nagy öröm számomra, hogy ma Taskentben felavathattuk az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központot is” – közölte Facebookján Nagy István agrárminiszter 2021 március 30-án.
„Az Üzbég-Magyar Burgonyakutató Központ Shavkat Mirziyoyev (magyarul: Savkat Mirzijojev) Üzbegisztán elnöke, valamint Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke kezdeményezésére jött létre.”

Nyitókép: Szijjártó Péter  megállapodott a türk államokkal egy budapesti Aszálymegelőzési Intézet létrehozásáról  2022 11 11 Szijjártó Péter FB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás