Hirdetés

Greenpeace-aktivisták az osztrák Szövetségi Kancellári Hivatal előtt „atomjeles” hordókból építettek 4 méteres piramist. Az eseménnyel a Greenpeace Ausztria azt üzeni a Bécsbe látogató magyar kormányfőnek: állítsa le az osztrák lakosságra is veszélyt jelentő kockázatos, drága és felesleges Paks II beruházást.

„Paks II megépítése nemcsak Magyarország, de a környező országok lakosságára és környezetére is veszélyt jelentene a nukleáris kockázatok növelésével. Az atomerőmű-bővítés továbbá hátráltatná a megújuló energiaforrások terjedését is. A magyar állam mintegy 4000 milliárd forintnyi piactorzító állami támogatást nyújtana a projekthez, miközben az olcsóbban és biztonságosan működő megújuló energiaforrások már most piacvezetőnek számítanak Európában.

Paks II helyett Magyarországnak is a valóban tiszta és fenntartható megújuló energiarendszerekre kéne átállnia – a klímaválsággal is csak így tudjuk felvenni a harcot” – nyilatkozta Perger András, a Greenpeace Magyarország klíma- és energiakampány felelőse.

A Greenpeace békés eseményére a Szövetségi Kancellári Hivatal előtti téren kerül sor, ahová az osztrák és magyar kormányfők találkozójának alkalmából, a Greenpeace-től függetlenül több más civil szervezet is demonstrációt hirdetett.

© Greenpeace/Mitja Kobal

Kép:
© Greenpeace/Mitja Kobal

Nem garantálja Paks II. földrengésbiztonságát az elvégzett földtani kutatás

Nem garantálja Paks II. földrengésbiztonságát az elvégzett földtani kutatás

A Paks II. projektcég a közelmúltban 8 milliárd forintot költött egy földtani kutatásra, hogy bebizonyítsa: bár valóban vannak aktív tektonikus törésvonalak azon a területen, ahová az új paksi blokkokat építenék, ezek a létesítményre nem jelentenek veszélyt. Gerner Péter geológus nemrégiben az Átlátszón megjelent tanulmányában figyelmeztetett, hogy ezzel a kutatással több komoly szakmai probléma is van, emiatt pedig egyelőre nem lehet megnyugtató választ adni arra a kérdésre, hogy a területre lehet-e atomerőművet engedélyezni.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás