A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Környezetvédelmi szégyendíjat kapott az olvadt grönlandi gleccserjégből palackozott víz, melyet több mint 9600 kilométerre szállítják. A sarki jégsapka olvadását tekintve ez különösen cinikusnak tűnik – hangsúlyozta a svájci Alpok Kezdeményezés elnevezésű környezetvédelmi aktivistacsoport, amely évente ítéli oda az Ördög Köve-díjat.

A kanadai Berg ivóvízmárka a grönlandi úszó jégtáblákból termel ki jeget és szállítja el palackozásra. A palackozott vizet aztán a kanadai Halifaxból Antwerpenbe hajóztatják át az Atlanti-óceánon, ahol kamionokra rakodják, és Európán át Svájcba viszik. A svájci Manor bolthálózat, amely a grönlandi gleccservizet forgalmazza az alpesi országban, már bejelentette, hogy idén úgy döntöttek, többé nem árulják a Berg és más külföldi vízmárkák termékeit. Mint magyarázták, nagyon komolyan veszik a vásárlóiktól és a közönségtől érkező véleményeket.

Az Alpok Kezdeményezés idei szavazásán csaknem hatezren vettek részt. Az Ördög Köve-díjra még esélyes volt egy üveges savanyú uborka, amelyet több mint 18 ezer kilométerről, Vietnamból szállítottak Svájcba, és Peruból származó gránátalma is, amelyet Egyiptomban dolgoztak fel, mielőtt Svájcba érkezett volna repülővel.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás