A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Három új denevérfajt, köztük egy „ördögi kinézetű” csövesorrú bőregért fedezett fel egy magyarokat is magába foglaló nemzetközi kutatócsoport Délkelet-Ázsiában.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Fauna & Flora International közös felfedezésről az élővilág sokszínűségének megőrzésén fáradozó nemzetközi szervezet honlapján olvasható beszámoló.

A csövesorrú denevérek közé tartozik mindhárom újonnan felfedezett faj. Az egyik, amely csak Vietnamban lelhető fel, „kicsiny, de démoni kinézetű”, ezért a Belzebub csövesorrú denevér elnevezést kapta. Azért választottuk ezt a nevet, hogy tükrözze az új faj sötét, „diabolikus” színárnyalatát és agresszív védekező magatartását, írja Csorba Gábor muzeológus és három társa a Journal of Mammalogy tudományos folyóiratban.

Az új fajokról nagyon keveset tudni, márpedig az erdei lakhelytől való függőségük nagyon sebezhetővé teszi őket az erdőirtások által, hívta fel a figyelmet a Fauna & Flora International munkatársa, Neil Furey. A kutató szerint a felfedezés csak a kezdet, mert még semmit nem tudni ezeknek az állatoknak az életmódjáról és arról, miként lehetne megmenteni őket a kipusztulástól. A kutatók szerint a denevérek világa nagyon kevéssé ismert, ezért valószínűleg még sok felfedezendő faj van Indokínában. Noha a Délkelet-Ázsiában élő emlősfajok egyharmadát a denevérek teszik ki, a legújabb genetikai kutatások valószínűvé teszik, hogy a térségben élő denevérfajok száma akár a kétszerese is lehet a jelenleg ismertnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek