A rovat kizárólagos támogatója

15 tonnás, emeletes busz nagyságú zsírhegyet távolítottak el a délnyugat-londoni Kingston városrész alatti csatornahálózatból– közölte a Thames Water londoni vízszolgáltató cég. Ez volt a Nagy-Britanniában valaha csatornában talált legnagyobb zsírtömeg.

Tíz nap kellett ahhoz, hogy a konyhai zsiradék és egészségügyi betétek alkotta hatalmas tömböt kiemeljék. A Thames Water szerint a felgyülemlett mocsok azzal fenyegetett, hogy a csatornarendszer tartalma elárasztja a környékbeli házakat és üzleteket.

A vállalatot a környékbeli lakók értesítették, arra panaszkodtak, hogy eldugult a vécéjük. "Korábban már távolítottunk el hatalmas zsírmennyiségeket a London alatti csatornahálózatból, de soha nem láttunk ekkor kupacot. Úgy véljük, ez lehetett a brit történelem legnagyobb zsírhegye" – áll Gordon Hailwood, a Thames Water csatornázási munkatársának közleményében.

A vállalat szerint hat hétre lesz szükség a csatornahálózat teljes helyreállításához. A zsírhegyet pedig újrahasznosítják: kivonják belőle a vizet, a zsírokból és olajokból szappant vagy biodízelt gyártanak. (MTI)
 

Az ember hajlamos azt gondolni, hogy ami eltűnt a lefolyón, amit levitt a víz, attól egyszer s mindenkorra megszabadult, bármi volt is az. Azt képzeljük, a szennyvíztisztító majd úgyis ártalmatlanítani fog minden leeresztett mérget. Ez sajnos nem igaz. A tisztítási technológia csak bizonyos határokon belül képes zavartalanul működni, ráadásul sérülékeny is.

Civilizált ember számára ezért fontos a CSATORNA- HASZNÁLATI ILLEMTAN

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás