Hirdetés

Kenya legnagyobb kikötőjében, Mombasában 302 elefánt agyarat foglaltak le. New Yorkban a Budapesti Fesztiválzenekar került kínos helyzetbe hét hegedűvonó miatt, amelyekről azt gyanították a vámosok, hogy elefántcsontból készültek.

228 agyar teljesen ép volt, 74 agyar több darabban volt abban a mombasai raktárban, ahol csütörtökre virradóra rajtaütést hajtottak végre a vámosok és a rendőrök. Az agyarak műanyag zsákokban voltak, a csempészek még csak készültek a tiltott szállítmány álcázására. A rendőrfőnök közlése szerint most próbálják kideríteni, hová küldték volna az agyarakat. Eddig egy gyanúsított került kézre, egy szökésben van, nagy erőkkel keresik. Az elfogott gyanúsított hatvanezer dollárnyi kenőpénzt ajánlott fel a rendőrfőnöknek, aki természetesen visszautasította korrupciós kísérletet – közölték hivatalos forrásból.

A szállítmányról még elmondták, hogy az agyarak, a színükből ítélve, több helyről származnak. Vannak szavannai elefántoktól származók, de olyan is, amelyek erdei elefántoktól származnak, valószínűleg Kongóból. Kenyában 2012-ben 384, 2013-ban 302 elefánt lett az orvvadászok áldozata. Idén eddig 51 ormányost lőttek ki. A számok, bár önmagukban riasztóak, mégis csökkenő tendenciát jeleznek. Kenyában ugyanis nagyon megszigorították az orvvadászatért és az agyarcsempészetért kiszabható büntetést. 2014-ben eddig 250 személyt tartóztattak le csempészet, orvvadászat gyanújával. Januárban egy kenyai bíróság hét év börtönre vagy 233 ezer dolláros bírságra ítélt egy lebukott kínai elefántcsont kereskedőt.

Az Egyesült Államokban a szigor ezúttal kínos, magyar művészeket érintő félreértéshez vezetett. Az elefántcsont-kereskedelem nemzetközi tilalmára hivatkozva foglalták le New York-i vámosok az ott fellépő Budapesti Fesztiválzenekar hét hegedűvonóját. Arra gyanakodtak, hogy az eszközök elefántcsontot is tartalmaznak. A vonókat a zenészek néhány nap múlva (a koncert után) visszakapták 525 dollár pótdíj megfizetését követően. A zenekar dokumentumokkal igazolta, hogy a vonókban nincs elefántcsont, amelynek kereskedelmét nemzetközi egyezmény tiltja.

Kapcsolódó anyagok:

Kiirtották a mozambiki limpopoi vadaspark orrszarvúit

Bedrónozzák a kenyai parkokat

Évi 19 milliárd dollár a védett fajok kereskedelméből

2013 az afrikai orvvadászat éve

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás