Hirdetés
greenfo/MTI

Több mint 1200 – Kelet-Afrikából származó – elefántagyarat foglaltak le a hongkongi vámhatóságok, értékük meghaladja a 700 millió forintot.

A Kenyában és Tanzániában feladott áru nyomára a dél-kínai Kuangcsou (Guangdong) tartomány és Hongkong ügynökei jutottak két hónapos kutatást követően – számolt be a világ egyik legnagyobb elefántcsontfogásáról a hongkongi South China Morning Post című lap.

A 3,8 tonna agyar becslések szerint 600 elefánt életébe került, a lefoglalt áru értéke 26,7 millió hongkongi dollár (736,3 millió forint). Összesen 1209 darabot találtak egészben vagy darabokban, a legsúlyosabb 40,6 kilogrammot nyomott. A csempészárura két konténerben bukkantak, amelyeket csak azután nyitották fel, hogy hét gyanúsítottat – kőztük egy hongkongit – elfogtak Kuangcsouban. A konténerek tartalmaként műanyag hulladékot, babot és más hüvelyeseket, valamint elefántcsontból készült dísztárgyakat tüntettek fel.
A hongkongi kikötői vámhatóság vezetője arról számolt be, hogy a szárazföldi Kínából származó információ vezette őket nyomra. A konténerek az Egyesült Arab Emírségeken és Malajzián át érkeztek végül a különleges közigazgatási övezet kikötőjébe. A hatóságok folytatják a hongkongi csempészszervezet többi tagjainak felkutatását.

Feltételezések szerint a szállítmány kisebb része került volna a szárazföldi Kínába, a többit Japánba és Tajvanba szánták. Az elefántcsonttal történő kereskedés 1990-es tiltása előtt Hongkong meghatározó importőrnek számított, ahol az értékes alapanyagra komoly kézműipar épült.

Az elmúlt évtizedben több csempészrakományt is elfogtak, a legutóbbit októberben. Az akkor talált 11 agyarat a dél-afrikai Fokvárosból indították útnak. 2011-ben összesen 4759 elefánt agyarat foglaltak le Hongkongban, ami az előző évi fogásoknak a duplája volt.
Az elefántcsont iránti növekvő igény mára megtizedelte az afrikai elefántállományt: míg az 1940-es években körülbelül ötmillió lehetett belőlük a kontinensen, addig mára ez a szám félmillióra csökkent. 2011-ben a becslések szerint 2500 elefánttal végeztek azért, hogy agyarát értékesíthessék.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás