A rovat kizárólagos támogatója

A palaolaj-kitermelésben is érdekelt nagy olajvállalatok több ezer munkást bocsátanak el és befagyasztják a beruházásokat a csökkenő olajárak miatt. A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 40 százalékkal csökkenti az észak-amerikai palaolaj-kitermelését.

A palaolaj-kitermelésben is érdekelt nagy olajvállalatok több ezer munkást bocsátanak el és befagyasztják a beruházásokat a csökkenő olajárak miatt. A világ legnagyobb bányászati vállalata, a BHP Billiton 40 százalékkal csökkenti az észak-amerikai palaolaj-kitermelését. 26 fúrószigetből 10-et bezár június végéig. Ugyanakkor fokozza a megmaradó fúrószigetek működését.

2011-ben a BHP 20 milliárd dollárt költött arra, hogy belépjen a palaolaj- és palagázpiacra. Megvette a Petrohawk Energy-t és a Chesapeake Energy-t. A cég vezérigazgatója legutóbb azt nyilatkozta, hogy a vállalat a texas-i Black Hawk mezőre fog koncentrálni.  A kőolaj mellett a BHP vasércbányászattal is foglalkozik. Ám a vasérc világpiaci ára szintén folyamatosan esik. Tavaly összesen 47 százalékkal csökkent a jegyzése, mivel Kína egyre kevesebbet rendel a nyersanyagból. Ennek ellenére a BHP a kitermelés növelését jelentette az októbertől decemberig tartó időszakban, és a kitermelés további fokozását tervezi 2015-re.
 

A francia Total szintén csökkenti beruházásait az észak-amerikai palaolaj-mezőkön és az észak-tengeri fúrótornyokon. A kiadásait 10 százalékkal visszafogja és létszám stopot vezet be, vagyis idén nem vesznek fel új munkásokat. 2014-ben 26 milliárd dollárt költött a Total. A Halliburton és a Baker Hughes szintén létszámleépítéseket jelentett be. Több ezer dolgozótól válnak meg. Észak-Amerikában körülbelül 250 olajkutat zártak be az elmúlt két hónapban – írta az  euronews.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás