A rovat kizárólagos támogatója

Az elmúlt évben tízéves rekordot döntött azok száma, akik természeti katasztrófák miatt voltak kénytelenek elhagyni otthonukat, de azok is sokan voltak, aki fegyveres konfliktusok miatt menekültek el szűkebb hazájukból.

Tavaly többen kényszerültek elhagyni lakhelyüket természeti katasztrófák miatt, mint ahányan háborús okok miatt menekültek el otthonukból – idézi a Guardian a Norwegian Refugee Council’s Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC) adatait. Óriási viharok, áradások és erdőtüzek miatt háromszor annyian, összesen 30 millióan keltek útra saját hazájukon belül, míg fegyveres konfliktusok miatt valamivel több mint 10 millióan. Az új menekültek számát illetően ez a legmagasabb adat az elmúlt tíz évben.

kelet afrikai menekülttábor. kép: Oxfam /Wikimedia Commons

Összesen 55 millió olyan ember élt a világon 2020 végén saját hazáján belül belső menekültként, ami szintén rekord. A hazájukat is elhagyni kényszerült emberek száma 26 millió, bár az adatgyűjtés nehézségei miatt minden adatot óvatosan kell kezelni.

Szemben a természeti katasztrófákkal, amelyek elmúltával az emberek visszatérnek szűkebb hazájukba, a háborús konfliktusok elől menekülők tartósan elszakadnak otthonuktól. Az IDMC becslése szerint az ilyen sorsú emberek száma 48 millió lehetett 2020-ban a világon, míg a természeti csapások miatt tartósan elmenekült embereké hétmillió.

menekült rohingya fiú egy idősebb rokont hordoz Kutupalong-nál Banglades. kép: UNHCR Paula Bronstein

A napi.hu szerint a legtöbben, 1,1 millióan Afganisztánban kényszerültek menekülésre természeti katasztrófák miatt tavaly, Indiában 929 ezer, Pakisztánban 806 ezer felnőttnek, gyermeknek és idősnek jutott ez a sors. Fegyveres konfliktus miatt Szíriában 6,6 millióan, a Kongói Demokratikus Köztársaságban 5,3 millióan, Kolumbiában 4,9 millióan élnek menekültként.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek