Hirdetés

A Royal Dutch Shell egy évtizede nem látott veszteségről számolt be harmadik negyedéves gyorsjelentésében. A társaság elsősorban a sorvadó olajárakra hivatkozik jelentésében, mely gyengébb lett az elemzők várakozásainál. Az olcsó olaj miatt leminősítették Szaúd-Arábiát.

A Shell részvényeinek árfolyama közel 2 százalékos mínusszal reagált a hírre csütörtökön délelőtt. A gyorsjelentés a Bloomeberg elemzői prognózisa alatt maradt.  Az egyszeri tételektől és készletadatoktól tisztított profit 70%-kal, 1,77 milliárd dollárra zuhant, míg az elemzők 2,92 milliárd dollárt vártak. A Shell vesztesége a harmadik negyedévben 7,42 milliárd dollár volt, az egy évvel korábban elért 4,46 milliárd dolláros nyereséghez képest.

A társaság 4,61 milliárd dollárt volt kénytelen leírni a bezárt alaszkai és kanadai fúrások miatt, míg 3,63 milliárd dolláros vesztesége származott az olaj- és földgázárak csökkenésének köszönhetően.  A társaság korábban azt közölte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a befektetők érdekei ne sérüljenek- írta az nrgreport.com.

A Standard & Poor’s  szerint az olcsó olaj miatt a szaúdi államháztartási hiány várhatóan szinte példátlan mértékben nő az idén.

A nemzetközi hitelminősítő tegnap este Londonban bejelentette, hogy az eddigi “AA mínusz/A-1 plusz”-ról egy fokozattal “A plusz/A-1”-re rontotta a devizában és a hazai valutában fennálló szaúdi államadósság besorolását. Az új szuverén osztályzat is még az elsőrendű befektetői ajánlású kategóriában van, de az S&P további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben a rontott besoroláson is. A hitelminősítő az indoklásban kiemelte, hogy várakozása szerint a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított szaúdi államháztartási hiány az idén eléri a 16 százalékot a tavaly mért 1,5 százalékos deficit, illetve a két éve elért 7 százalékos többlet után.

 

 


hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás