A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szokatlan felvételekre sikerült szert tenniük brit biológusoknak egy Brazíliában kitett fotócsapda által. A “zsákmányról”, vagyis az ásás közben lefényképezett óriástaturól alig tudni valamit.

Az óriástatu (Priodontes maximus) átlagos súlya 27 kilogramm, hossza csaknem egy méter. Egyes példányok ennél jóval nehezebbek és nagyobbak is lehetnek. Dél-Amerika esőerdeiben élnek, éjjeli életmódjuk miatt azonban cseppet sem könnyű nyomukra lelni.

A Skót Királyi Zoológiai Társaság biológusainak most a fotócsapda segítségével sikerült lencsevégre kapniuk. A Brazíliai Pantanal térségben tíz héten át kutattak óriástatu után – írja a Der Spiegel című német lap. Remélik, hogy a mostani és további felvételek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy bővüljenek a fajról és elterjedéséről alkotott ismeretek.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) veszélyeztetett kategóriába sorolja a fajt. Bár élőhelyük nagy területet foglal el Venezuelától Brazíliáig, mindenhol ritkának mondhatók. A kutatók eddig úgy vélték, hogy száz négyzetkilométeren mintegy hat állat él. Veszélyeztetettségük élőhelyük folyamatos csökkenéséből fakad, valamint abból, hogy húsuk miatt vadásszák őket.

A Michigani Egyetem adatai szerint az óriástatu 15 évig él, és csupán párzáskor keresi fajtársai közelségét. A most dokumentált ásás nem új információ – az állatok az így vájt üregekben pihennek napközben. Táplálkozásáról sajnos ezzel nem sikerült többet megtudni. Az eddigi ismeretek szerint kedvenc csemegéik a hangyák és a termeszek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek