A rovat kizárólagos támogatója

A kétéves OrientGate projekt célja hogy összehangolt és koordinált, az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó intézkedéseket valósítson meg a Dél-Kelet-Európai régióban.

A projekt 2012 júliusában indult, melyet a Délkelet-Európai Transznacionális Együttműködési Program társfinanszírozott és az olaszországi Euro-Mediterranean Centre on Climate Change (CMCC) vezette. Az OrientGate partnerség 13 országban 19 finanszírozású partner, 11 társult partner és 3 megfigyelő partner működését fogta össze.

"Az éghajlatváltozás folyamatban van. A tudományos bizonyíték cáfolhatatlan" írta a CMCC elnöke, Antonio Navarro a Climategateway elnevezésű OrientGate projekt hírlevél debütáló számában. "Az éghajlatváltozás világszerte leginkább a vízhez való hozzáférésre, az élelmiszer-termelésre, az környezet-egészségügyre lesz hatással. Elviekben, a környezetgazdálkodás és a fenntartható megélhetési formák lehetőségeinek ösztönzése hozzájárul az éghajlatváltozás hatásainak való kitettség csökkentéséhez. Ezért van szükség az éghajlatváltozást középpontba helyező gazdaságpolitikai és fenntartható fejlődést célzó projektekre."

A tavaly decemberben zárult OrientGate projekt az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodás kihívásait oly módon kezelte, hogy a várostervezők, területfejlesztési és természetvédelmi hatóságok, regionális és helyi fejlesztési ügynökségek és más érdekelt felek számára konkrét alkalmazkodási javaslatokat fogalmazott meg. A projekt jelentősége abban is áll, hogy hozzájárult a tudományos információknak a regionális tervezésbe történő integrálásához. A projekt további eredménye egy tartós partnerség létrehozása a tudományos háttérinformációkat kidolgozó és ezt az információt alkalmazó szakmai szervezetek. között.

Két meghatározó típusa volt a projekt során elért eredményeknek.
Az egyik a webes eszközök sora, amelyek célja, hogy hozzáférést biztosítsanak az éghajlatváltozással kapcsolatos megfigyelésekből és szimulációkból nyert adatokhoz és metaadatokhoz. Ezek az információkaz Európai Éghajlatváltozáshoz való Alkalmazkodási Platformhoz (Klíma ADAPT) kapcsolódó adatbázison keresztül elérhetők.
A másik fő eredmény a projekt során végrehajtott hat esettanulmány, melyeket speciális klímaadaptációs módszerek segítségével dolgoztak ki a projekt három tematikus központjában. Az esettanulmányok kidolgozása során a human kapacitás növelését célzó szemináriumokat és workshopokat szerveztek, vakamint jó együttműködés valósult meg a partnerségben résztvevő hidrometeorológiai és egyéb intézetek munkatársai között.

árvíz Londonban

Esettanulmányok
A három tematikus központ, amelyekre a alkalmazkodást célzó tevékenységek irányultak, a következők voltak:
Erdőgazdálkodás és mezőgazdaság;
Aszály, vízgazdálkodás és a tengerparti területek;
Városi alkalmazkodás és az egészségügy.
Az esettanulmányokban vizsgált mintaterületek az éghajlatváltozás különböző hatásaival néznek szembe, amelyek érintik az ökoszisztémákat, a társadalmat és az egészséget fenyegető kockázatokat .

Az "erdőgazdálkodás és mezőgazdaság" elnevezésű tematikus központban megvalósult 1 és 2 tanulmány az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást vizsgálta az erdészeti ágazatban az osztrák Alpokban és a mezőgazdaságban a romániai Caracal és Kovászna megyékben.
A 3, 4 és 5 tanulmányokat az "Aszály, a vízügy és a tengerparti területek" tematikus központban dolgozták ki, amelyek során megvizsgálták, hogy milyen mértékben érzékenyek az éghajlatváltozásra az olaszországi Puglia tengerparti területei, a görögországi Attica vizes (lápos, mocsaras) területei és az olaszországi Trento város l hidro-energia teremeléshez használt vízforrásai.

A 6. esettanulmányt a REC dolgozta ki, mely során két magyarországi városi önkormányzat, Budapest XIII kerület és a Veszprém éghajlatváltozással szembeni kitettségét és sérülékenységét mérték fel mindkét önkormányzat munkatársaival és a helyi érdekelt felekkel való szoros együttműködésben. A városi környezetben a klímaváltozáshoz való alkalmazkodással kapcsolatos kihívások szorosan összefüggnek a különböző környezetvédelmi és társadalmi problémákkal. A tanulmány a közegészségügyi ágazatra fókuszált, mely során megállapítást nyert, hogy az öregedő lakosság, a nem megfelelően szigetelt lakó- és középületek, a tudatosság és az alkalmazkodó képesség hiánya mindkét városi mintaterület lakosságának és közegészségügyi rendszerének sérülékenységét növeli.

Az esettanulmányok eredményei alapján, az OrientGate projekt konkrét alkalmazkodási eszközöket határozott meg, amelyeknek integrálása a tervezésbe kiemelt jelentőségű lehet. A hat esettanulmány eredményei megtalálhatóak a ClimateAdapt honlapon , mely elősegiti az érdekelt felek tájékoztatását az Európai Únióban az éghajlatváltozással kapcsolatos kockázatokról, az uniós ágazati politikákról, a nemzeti és nemzetközi kezdeményezésekről, és a finanszirozási lehetőségekről stb.

A projekt eredményeiről bővebben az Orientgate projekt központi honlapján valamint a tematikus központok honlapjain olvashat.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek