A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Őrizetbe vették annak a norilszki hőerőműnek a három felsővezetőjét, amelynek egyik tartályából május 29-én több mint 21 ezer tonna dízelolaj folyt ki. Az olajtartályt 2018-ban meg kellett volna javítani, de használták azóta is. A balesetben része lehetett a globális felmelegedésnek is.

A hatóságok Nornickel bányavállalathoz tartozó Norilszki-Tajmiri Energetikai Vállalat (NTEK) 3. erőművének igazgatóját, Pavel Szmirnovot, az üzem főmérnökét, Alekszej Sztyepanovot és helyettesét, Jurij Kuznyecovot vették őrizetbe, ipari létesítménynek a természetvédelmi szabályok megszegésével történő üzemeltetése címén. Nyikolaj Utkin, a Nornickel alelnöke és sarkvidéki leányvállalatának igazgatója az intézkedést indokolatlannak és eltúlzottnak nevezte.

Szvetlana Petrenko, az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) szóvivője elmondta, hogy a nyomozás megállapította: a tartály már 2018 óta nagyjavításra szorult volna, ám annak ellenére is tovább használták, hogy nem felelt meg az ipari biztonsági előírásoknak. A történtek miatt Vlagyimir Putyin elnök június 3-án szövetségi szintű rendkívüli állapot bevezetését rendelte el Norilszkban és a Tajmir félszigeten. Az erőmű kazánüzemének vezetőjét, Vjacseszlav Sztarosztyint már akkor őrizetbe vették.

A környezetvédelmi felügyelet (Roszprirodnadzor) bejelentette, hogy a balesetet a tartály betonalapjának megsüllyedése okozhatta, az első vizsgálatok szerint. A hatóság rámutatott, hogy az erőmű területén még három hasonló tároló található, amelyek műszaki állapota nem ismert.

Korábban elhangzott szakértői vélemények és sajtójelentések nem zárták ki, hogy a süllyedést a korábban örökké fagyott megolvadása okozhatta. A klímaváltozásnak ez a hatása komoly problémákat okozhat a sarkkörön túl gazdasági tevékenységet folytató országoknak.

Dmitrij Kobilkin környezetvédelmi miniszter tegnap elrendelte egy tárcaközi bizottság létrehozását a Norilszk környéki ökoszisztéma további romlásának megakadályozása érdekében. A rendkívül helyzetek minisztériuma közölte, hogy nemzetközi egyezmény alapján 14 külföldi műhold által készített felvételeket kapott a helyszínről.

A Greenpeace környezetvédő mozgalom szerint több mint három évtizede a norilszki volt a legsúlyosabb baleset az északi sarkvidéki övezetben, azóta, hogy az amerikai Exxon Valdez tartályhajó 1989 márciusában balesetet szenvedett Alaszka partjainál. Akkor 37 ezer tonna nyersolaj folyt ki.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás