A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán- kormány június végén határozatban rendelte el a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ érdi kutatóállomása – mint a tervezett érdi ipari park kiépítését akadályozó tényező (!) – elköltöztetésének átfogó vizsgálatát. Az alábbi petíciót tesszük közzé az Elvira-majorban működő génbank védelme érdekében. Aláírásával csatlakozzon Ön is!

Az érdi telephelyen őrzik a csonthéjas gyümölcsök legnagyobb élő európai génbanki gyűjteményét, amelynek fenntartását több nemzetközi szerződés biztosítja. E génállomány pótolhatatlan, annak megóvása összeurópai érdek, és a növényi genetikai anyagokat, magas technikai színvonalon, a FAO és az IPGRI (International Plant Genetic Resources Institute) előírásainak megfelelően kell fenntartani és nyilvántartani.

A jövő nemzedékek szószólója is felhívta rá a figyelmet, hogy a nemesítő ültetvények és a gyümölcsgénbank elköltöztetése, a fák tömeges átültetése elkerülhetetlen károsodásokhoz vezetne; az állományt az Elvira-majorban kell megőrizni, a génbank zavartalan működését a gazdaságfejlesztési övezet kialakítása során biztosítani kell.

Legalább ennyire fontos az is, hogy a tervezett ipari parkban ne lehessen a génbanki tevékenységet zavaró, környezetszennyező tevékenységet megvalósítani, és hogy a kutatóállomás közvetlen szomszédságába ne települjön ipar, az ültetvényeket megfelelő nagyságú védőzóna, sokszínű növényzet vegye körbe (többek között azért, hogy a beporzó rovarok ne vihessék át a kórokozókat a védett növényekre).

Mi, a jelen petíció aláírói, múlhatatlanul fontosnak tartjuk, hogy a hazai fajtanemesítés bázisául is szolgáló cseresznye, meggy, kajszibarack stb. génállomány sértetlenül megmaradjon, ezért felhívjuk a kormányt és az érdi önkormányzatot, tegyék lehetővé, hogy az érdi Elvira-majorban a jövőben is háborítatlanul folytathassa tevékenységét – az egyszersmind Érd város megvédendő büszkeségét is jelentő – legnagyobb hazai csonthéjas génbank.

A nyilatkozat háttere itt olvasható,

  ha csatlakozna, akkor a petíciót itt írhatja alá.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás