A rovat kizárólagos támogatója

A közönséges vadgesztenye is felkerült a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listájára, amin már több mint 400 olyan Európában őshonos fafaj szerepel, amiket a kihalás fenyeget.

Mostanáig gyakorlatilag az összes Európában élő állatfaj védettségi állapotát felülvizsgálták, ezért a szakértők most a növényekre koncentrálnak, kiemelt hangsúlyt fektetve a kontinensen található 454 fafajtára.

Az  IUCN  friss riportjának legfőbb megállapításai:

— a fafajok 42 százalékát a kihalás veszélyeztet;
—  a világon csak Európában megtalálható fafajok 58 százaléka veszélyeztetett;  külön kiemelték veszélyeztetettség szempontjából a közönséges vadgesztenyét, a berkenyét és a hegyi kőrist.
A fákat olyan veszélyek fenyegetik, mint a különböző fertőzések és betegségek, az invazív fajok megjelenése, az erdőirtás, a fenntarthatatlan fakitermelés, az erdőtüzek, és a városok terjeszkedése.

Egy másik riportban megállapították, hogy az európai cserjék szintén csaknem felét kihalás fenyegeti a mezőgazdaság, az invazív fajok és a klímaváltozás miatt.

Craig Hilton-Taylor, a  Természetvédelmi Világszövetség elnöke riasztónak nevezte, hogy az európai fafajok több mint fele eltűnhet, miközben a fák jelenléte elengedhetetlen a földi élethez, valamint az európai fák számtalan élőlénynek élelmiszerforrásként és lakhelyként szolgálnak.

A vadgesztenyék számának csökkenését leginkább a vadgesztenyelevél-aknázómolyok elterjedése okozza, ami eredetileg a Balkán elszigetelt hegységeiben élt, de egy ideje elözönlötték Európa többi részét, és lerágják a gesztenyefák leveleit.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek