A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: napi.hu

Kockázatos vállalkozásba kezd a japán energiaipar: egyszerre két tucat atomreaktort indítanak újra több mint négyéves leállás után, mit sem törődve a folyamat kockázatosságával. A szigetországban a fukusimai atomkatasztrófa után állították le az atomerőműveket.

Soha nem látott atomkísérletbe kezd a japán energiaipar a következő hetekben: több mint két tucat atomreaktort indítanak újra négyéves leállásuk után. Ilyen sok lezsírozott reaktort még soha sehol nem próbáltak beüzemelni ilyen rövid idő alatt – derül ki a Bloomberg jelentéséből. Az első felélesztett áramtermelő blokk augusztus közepétől állhat újra szolgálatba azt követően, hogy a fukusimai atomerőmű végzetes balesete után az összes atomerőművet leállították Japánban.

A baleset 2011. márciusában történt, miután egy óriási földrengést követő cunami elárasztotta a létesítmény pincéjét. Mivel a természeti katasztrófa miatt leállt az áramellátás, a reaktorok hűtőrendszerét a pincében lévő generátorok áramának kellett volna hajtania. Ezeket azonban kiütötte a beömlő tengervíz.  A hűtés vészesen lecsökkent, aminek következtében több blokk is leolvadt és a környezetet érő radioaktív szennyeződés miatt 160 ezer embert kellett kitelepíteni lakóhelyéről. A romok lebontása azóta is egyfajta halálzónában folyik az erőmű környezetében.

Nem olyan, mint a biciklizés

Japán 43 atomreaktorából 25 esetén folyamodott az üzemeltető cég beindítási engedélyért a hatóságokhoz, ám ha egy tanulságot le lehet vonni a világon végrehajtott hasonló műveletekből, az az, hogy az atomerőművek újraindítása nem olyan, mint a biciklizés, amelyet köztudottan bármikor újra lehet kezdeni. A World Nuclear Association szakmai szövetség adatai szerint a többéves leállásokat követő üzembe helyezést hibák és vészleállások sorozata követi.  Svédországban az E.ON Sverige AB 1992-ben állította le az Oskarshamn erőmű egyes blokkját, majd 1996-ban indította újra a berendezést. Ezt követően hat vészleállás történt és a tüzelőanyag cseréje, amelynek rendes körülmények között 38 napig kellett volna tartania, több mint négy hónapig húzódott. Az ok: repedéseket találtak a művelethez használt berendezéseken.

Nukleáris reneszánsz

A fukusimai katasztrófa egy csapásra véget vetett az éppen kibontakozóban lévő nukleáris reneszánsznak, azaz annak a feltételezésnek, hogy a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez sok-sok atomerőműre lesz szükség. Ha az újraindítás sikeres lesz, akkor a 2015. végi párizsi klímakonferencián ismét megjelenhetnek az atomlobbi munkatársai, hogy felkínálják megbízóik "tiszta" energiatermelési formáját.

A japán illetékesek nem viszik túlzásba a nyilvánosság tájékoztatását. Az első reaktort a Kyushu Electric Power Co. Sendaiban lévő erőművében indítják be, ám a biztonsági intézkedésekről csak annyit árult el a cég képviselője, hogy az elmúlt négy évben elvégezték a rendszerek folyamatos karbantartását. Ezt követően megkérte a Bloomberg tudósítóját, hogy ne árulja el a nevét a cikkében…

Minden rendben lesz!

A tokiói hatóságok egyébként tucatnyi biztonsági intézkedést rendeltek el. Egyebek mellett a korábbinál magasabb cunamiellenes falakat emeltettek és tartalék irányítóhelyiségek kialakítására kötelezték a szolgáltatókat.  Egy japán szakember a hollywoodi filmekből ismert nyugtató szöveg – Minden rendben lesz! – szellemében fogalmazta meg a maga ütős véleményét. Ha egy autót be akarnak indítani, miután hosszú ideig állt, az általában nem szokott simán menni – fejtegette rendkívül komolyan. A Kyushu Elecrtic valószínűleg számít erre és felkészült az akadályokra- írta a napi.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Súlyosan hiányos Paks II környezeti hatástanulmánya

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás