A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: népszava

A BBC munkatársai elsőként kereshették fel a csernobili atomerőművet azt követően, hogy a megszálló orosz erők elhagyták a létesítményt. Elképesztő történetekről számoltak be a túszul ejtett dolgozók.

Az Észak-Ukrajnában található atomerőművet már az invázió első napján elfoglalták, de most ismét ukrán kézen van. Az erőművet biztosító mintegy 170 ukrán nemzetőrt az alagsorba vitték és ott fogva tartották őket. Ezután az orosz katonák fegyverek és robbanóanyagok után kutattak. A személyzet tovább dolgozhatott, a következő két napban a Roszatom szakembereit is a helyszínre hívták.

A dolgozók igyekeztek ellenőrzés alatt tartani az erőművet, amely ugyan nem működik, azonban radioaktív hulladékokat helyeztek itt el. Az 1986-os baleset óta dollármilliárdokat költöttek el, hogy megakadályozzák a további szennyeződéseket. Amennyiben a telephelyen nem ellenőrzik megfelelően a folyamatokat, akkor nagy a kockázata annak, hogy nukleáris anyagok kerülnek a levegőbe.

– Az oroszok tudni akarták, hogyan működtetjük a létesítményt. Mindent tudni akartak az összes eljárásról, és látni szerették volna a dokumentumokat. A kihallgatás folyamatos volt, néha pedig erőszakos. Féltem – mondta Olekszandr Lobada, az állomás sugárvédelmi felügyelője. A főépület legfelső emeletén található egy hosszú keskeny folyosó. Ennek két oldalán vannak azok a helyiségek, ahonnan a telephely kulcsfontosságú folyamatait ellenőrzik. Amikor az oroszok nem találták a kulcsokat, betörtek a szobákba, kivágták az ajtónak azt a részét, amelybe a zár be volt ágyazva.

– Folyamatosan tárgyalnunk kellett velük, és nagyon igyekeznünk kellett, hogy ne sértsük meg őket és megengedjék azt, hogy a mi személyzetünk kezelje a létesítményt – mondta Valerij Szemonov mérnök. Amikor megszűnt az áramellátás, akkor igyekezett üzemanyagot találni a generátor működtetéséhez. Még a megszállóktól is lopott valamennyit. – magyarázta.

A reaktor mögött van egy olyan terület, melyet „Vörös Erdőnek” neveznek. Ez a Föld egyik legradioaktívabb területe. Az ukrán hadsereg által közzétett drónfelvételeken látszik, hogy orosz katonák árkokat ástak itt. Ezt a személyzet is megerősítette. Mindez jól mutatja, a megszállók milyen keveset tudtak a nukleáris biztonságról. Az Energoatom, Ukrajna állami atomenergia-ügynöksége azt közölte, az itt tartózkodó egységek jelentős dózisú sugárzásveszélynek voltak kitéve.

A sérült atomreaktort védő szarkofág előtt az orosz katonák homokzsákokat halmoztak fel, amelyek mögött elrejtőzhetnek, ha megtámadnák őket. Valerij Szemonov gúnyolódott is ezen, mondván, az ukránoknak eszükbe nem jutna tüzet nyitni egy atomreaktorra.

A létesítmény alagsorában olyan hálótermek vannak, amelyeket teljesen feldúltak. A padlót szőnyegek, matracok, ruhák, cipők és az ott fogva tartott ukrán nemzetőrök egyéb személyes tárgyai borítják. A csernobili tisztviselők szerint az oroszok amit csak tudtak, elvittek amikor távoztak, köztük a nemzeti gárda fogva tartott tagjait is. 169 embert hurcoltak el, jelenleg nem tudni, hol vannak, de úgy vélik, hogy Oroszországban tartják őket fogva.

Nyitókép: a Reuters fotóján doziméterrel mérik a sugárzás szintjét az orosz hadsereg által a Vörös-erdőben ásott árkok körül.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás