A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Kína és Oroszország meggátolta azt a nemzetközi erőfeszítést, hogy a világ legnagyobb tengeri rezervátumát hozzák létre az Antarktiszon – jelentette. A javaslat szerint a Weddel-tengeren egy több mint 1,8 millió négyzetkilométernyi természetvédelmi rezervátumot hoztak volna létre, a tervet az Európai Unió kezdeményezte Németország vezetésével és számos ország, köztük India is támogatta.

A terv azonban megfeneklett az antarktiszi tengeri élőlények fajmegőrzésével foglalkozó bizottság (CCAMLR) két héten át folyt tanácskozásán az ausztráliai Hobartban. Az indiai küldöttség egyik tagja az al-Dzsazíra televíziónak nyilatkozva csalódottságának adott hangot. "Létrehozhattunk volna valamiféle egyetértést, ám ez nem sikerült oly sok napnyi tárgyalás után sem. Most már nincs erre lehetőség." – mondta.

 

A terv nem bukott el végleg, egyelőre csak egy év halasztást szenvedett. Nem sikerült konszenzust kialakítani, néhány ország fenntartásait hangoztatta. A résztvevők elsősorban Oroszországot és Kínát vádolják a terv akadályozásával, de Norvégia is hangoztatott bizonyos ellenvéleményt.

2016-ban 24 ország és az Európai Unió tagállamai történelmi megállapodásra jutottak arról, hogy Ross-tengeren egy 1,55 millió kilométernyi természetvédelmi övezetet alakítanak ki az antarktiszi tengeri élővilág védelmére 35 éven át. A Weddel-tenger, amely a Déli óceánt alkotó több mint egy tucatnyi tenger legnagyobbika, a Föld egyik utolsó érintetlen tengeri ökoszisztémája. Otthont ad több mint 300 ezer pingvinnek, valamint kékbálna, elefántfóka és ritka tengeri madarak élőhelye.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek