A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: nepszava.hu

Nem érti az Orbán-kormány paksi bővítésért felelős exállamtitkára, hogyan akar Oroszország atomerőműveket építeni, amikor egyet megtámadott Ukrajnában. Aszódi Attila erős gondolatsort közölt a Zaporizzsja Atomerőmű elleni orosz támadást követően.

„Néhány napja azt mondtam a kollégáimnak, hogy Oroszország minden egyes nappal, amit ezzel a háborúval tölt, egy-egy évtizeddel löki vissza magát a fejlett civilizációk történelmében. A modellem szerint így, a háború 8. napján valahol az 1940-es, 50-es években járhat. Megdöbbentő, felzaklató és felfoghatatlan” – írta blogbejegyzésében az Orbán-kormány, korábbi, paksi bővítésért felelős államtitkára.

Aszódi Attila úgy vélekedett, hogy a Zaporizzsja Atomerőmű ellen elkövetett orosz támadás súlyosan sérti a nemzetközi egyezményeket és „minden olyan alapelvet, amelyet a nukleáris szakmában vallunk”. Az ENSZ  közgyűlése 2009-ben elfogadott egy határozatot, ami kimondja: a békés célokat szolgáló nukleáris létesítmények elleni fegyveres támadás és fenyegetés az Egyesült Nemzetek Alapokmánya, a nemzetközi jog és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség alapokmánya elveinek megsértését jelenti.

füst száll fel délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműben  2022 márc 4-én forrás: NPP YouTube Reuters

A támadás azért is különösen fájdalmas, mert Oroszország az elmúlt években a nemzetközi nukleáris szakma elismert tagja volt. Rengeteg nemzetközi nukleáris szervezetben vesznek részt orosz szakemberek, orosz cégek, számos nemzetközi projektben működnek közre, készítenek elő és valósítanak meg többek között atomerőmű építéseket is Európában, Ázsiában és Afrikában. Az ukrajnai atomerőműveket – ugyan a szovjet időkben – de orosz tervek alapján, orosz szakemberek irányítása mellett építették – tette hozzá.

A Budapesti Műszaki Egyetem dékánja szerint tegnap hajnalban az orosz csapatok valójában orosz építésű atomerőművi blokkok kiszolgáló épületeire lőttek. A tragédia mellett ez teszi még abszurdabbá a helyzetet.

Milyen veszélyek fenyegetik az ukrán atomerőműveket a háború árnyékában?

„Azt végképp nem értem, hogy Oroszország hogyan akar a jövőben bármely országban atomerőművi projekteket megvalósítani, ha jelenleg alapvető nemzetközi egyezményeket nem tart tiszteletben? Mi a mesterterv, hogyan gondolják, hogy bármely ország lakossága el fog majd a jövőben fogadni egy orosz építésű atomerőmű projektet? És mi volt a mesterterv, hogyan fogjuk tudni fizikailag megvédeni a nukleáris létesítményeket, ha egy olyan nukleáris nagyhatalom, mint Oroszország nem tartja tiszteletben az atomerőművek védelmének és biztonságának alapelveit?” – fogalmazott Aszódi Attila.

Mint a Népszava is beszámolt róla, a szakember korábbi főnöke, Orbán Viktor a putyini háború fényében is több alkalommal azt hangoztatta, hogy Paks II.-nek meg kell épülnie. 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás