Hirdetés

Három Budapest méretű területen pusztította ki egy korrupt orosz cég a tajga erdőségét, hogy aztán az EU-s szabályok ellenére európai áruházakba kerüljön a törvényellenesen kitermelt faanyag.

Egy friss jelentés szerint több mint 100 ezer tonna faanyag érkezhetett Európába Oroszország legnagyobb illegális fakitermelési botrányában. Az Earthsight jelentéséből kiderül, hogy a BM Group hogyan irtotta a tajga védett területeinek erdejeit, amelyek olyan állatoknak adnak otthont, mint a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. A konszernt vezető Alekszander Pudovkinnak bíróság előtt kell felelnie, amiért a vád szerint vesztegetéssel és korrupt alkukkal egyengette a cégbirodalma útját.

A gyenge EU-s szabályok tették lehetővé

Az ügyészség szerint a fakitermelő vállalat 600 ezer köbméter fát termelt ki illegálisan, az ebből előállított piackész nyersanyag ára mintegy 870 millió euróra, azaz nagyjából 300 milliárd forintra rúg. Az illegális fabiznisz azután sem állt le, hogy nyilvánosságra került a botrány, egyfelől az EU-s szabályok gyenge számonkérhetősége, másfelől az erdők védelmére létrejött PEFC súlyos mulasztásai miatt. Az Európai Unióban egyébként jelenleg is vita van róla, hogy hogyan lehetne Európa szerepét csökkenteni a globális erdőirtásban.

Az Earthsight-jelentés szerint az importszabályok és az ordító szabálytalanságok ellenére 100 000 tonna illegálisan kitermelt faanyag mégis valahogy Európába került. A tajgai erdőirtásért felelős BM Group vezérének a bukása előtt Oroszország legmagasabb köreiben voltak barátai, és bár most vesztegetésért kell bíróság elé állnia, a fűrészmalmai nem álltak le.  A habarovszki határterületről például 2015 óta 30 millió euró értékű faanyag érkezett Európába, közte olyan sokak által keresett alapanyagok, mint az orosz vörösfenyő.

Tudtak a botrányról, mégis vették az illegálisan kitermelt faanyagot

A BM Groupot vezető Alekszander Pudovkin végül nem az illegális kitermelés miatt került a hatóságok látókörébe, hanem mert megvesztegetett egy moszkvai tisztviselőt, hogy állami támogatásokhoz jusson, valamint nyomott áron jutott kitermelési koncessziókhoz egy közeli barátjától, aki korábban a habarovszki régió helyettes tartományi minisztere volt.

A szabadeuropa.hu szerint a jelentés szerint a BM Group egy nagyjából három Budapestnyi területen irtott ki vagy tett tönkre szűz erdőségeket. Ez az európai beszállítókat láthatólag nem zavarta, mivel jóval azután is, hogy az orosz titkosszolgálat razziát tartott a BM Group irodáiban, és nyilvánosságra kerültek a visszaélések, tovább vették az illegálisan kitermelt orosz fát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás