A rovat kizárólagos támogatója

Az orosz szövetségi legfelsőbb bíróság ma törvényellenesnek nyilvánította a paksi atomerőmű nukleáris hulladékának Oroszországba szállítását. A testület az indokolás szerint azért jutott erre a következtetésre, mert az orosz atomenergia-ügyi minisztérium ebben az esetben eltért attól a törvényi szabályozástól, hogy a hulladékot feldolgozása után vissza kell szállítani a származási országba.
A magyar nukleáris hulladék ellen a feldolgozásnak helyet adó, nyugat-szibériai cseljabinszki terület polgárainak egy csoportja, a helyi “nukleáris biztonságért” nevű civil szerezet, valamint a Greenpeace környezetvédő mozgalom oroszországi szervezete nyújtott be keresetet.
Vlagyimir Csuprov, a Greenpeace képviselője azt mondta az orosz kormány ellen indított győztes per után, hogy a moszkvai atomügyi tárca lobbizta ki azt a speciális szabályozást, ami lehetővé tette, hogy kivételes szabályként újrafeldolgozása után se kelljen visszaszállítani Magyarországra a paksi nukleáris hulladékot. Környezetvédő szervezetek élesen támadják az orosz kormányt, a törvényhozást, és személy szerint Vlagyimir Putyin elnököt azért a tavaly elfogadott jogszabályért, amely megengedi a külföldi nukleáris hulladék importját. Ezeknek az anyagoknak a tárolása és újrafeldolgozása viszont igen jelentős bevételeket jelent Oroszországnak.
2002. február 26. kedd

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás