Hirdetés

24 millió dollárt adományozott egy orrszarvúak megóvását célzó high-tech kampány elindítására a dél-afrikai nemzeti parkok hálózatának Warren Buffett milliárdos befektetési guru szintén üzletember fia, aki az USA drogellenes harcához hasonlította a veszélyeztetett állatok megvédéséért vívott küzdelmet.

Howard Buffett Johannesburgban adta át az 5,4 milliárd forintnyi összegről szóló csekket. Az adományból egy 30 hónapon át tartó hadjáratot finanszíroznak, hogy megfordítsák az orvvadászok ellen jelenleg vesztésre álló harcot a híres Kruger Nemzeti Parkban, ahová a vadászok Mozambikból szivárognak be és tizedelik meg az orrszarvúállományt. A pénzből helikopterekkel és más high-tech eszközökkel, többek közt kifinomult szenzorokkal ellátott járművekkel szerelik fel a parkőröket. Érzékelőket terveznek telepíteni a mozambiki határon húzott kerítésre is.  A helyzet "nagyon is hasonlít a nálunk, az amerikai-mexikói határon zajló drogháborúra" – mondta Howard Buffett, utalva az amerikai és a mexikói hatóságoknak a kábítószer-kereskedők ellen vívott harcára.

A Dél-afrikai Köztársaság, amelynek területén a világ vadon élő csaknem összes orrszarvúja található, tavaly 1004 példánnyal lett szegényebb az orvvadászok miatt. 2012-ben 668, 2011-ben 448 egyeddel végeztek. A legtöbb esetet a Kruger Parkból jelentik, ott 606 állatot veszítettek el az előző évben, idén pedig már 113-at. Az országban élő tülkösök száma hozzávetőleg 20 ezer. "Vesztésre állunk egész Afrikában, küzdenünk kell, ahogy és ahol csak tudunk" – mondta Buffett.

A rinocéroszvadászatot a Vietnamhoz és Kínához hasonló feltörekvő ázsiai országokban jelentkező kereslet fűti. Az állatok tülkére hagyományos orvosságokhoz van szükség, néhol afrodiziákumként tekintenek rá. A tülök kilójának feketepiaci értéke 65 ezer dollár, vagyis értékesebb a platinánál, az aranynál vagy épp a kokainnál.

A Kruger parki rangereknek orvvadászok százaival kell megküzdeniük. A bűnszervezetek készpénzt ígérnek a szegény és túlnyomó részt munkanélküli vadászoknak, akik Mozambik Maputo és Gaza nevű tartományainak falvaiból indulnak a szomszédos Dél-Afrikába, hogy vállalják a kockázatos küldetést, az orrszarvúk levadászását. Howard Buffett Afrika-szerte több programot támogat alapítványa révén. Ezek között vannak a földművelést, a vadvilág megóvását és a szegénység csökkentését célzó projektek- írta a hir24.hu.

Kapcsolódó anyagok:

Évi 19 milliárd dollár a védett fajok kereskedelméből

Én a vadállatokkal vagyok

Kihaló faj példánya ölhető 76 millióért

A nyugati fekete rinocérosz kihalt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás