A rovat kizárólagos támogatója

A Parlament üléséről a környezetvédelem híreit válogatta ki Darvas Béla. Nem lesz örömteli és épületes sem, de ez van. Ez jutott most nekünk! Országgyűlési Krónikák (1-6 részek) MTI, 2023. április 3.

„Kanász-Nagy Máté (LMP – Magyarország Zöld Pártja) emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök 2020-ban azt ígérte, felszámolják az illegális hulladéklerakókat, de ez nem történt meg. A Pest vármegyei Dány közelében lévő, ’elképesztő méretű’ illegális hulladéklerakóra hívta fel a figyelmet, amelynek felszámolásához szerinte hatósági segítségre van szükség. Azt firtatta, hogyan segíti a kormány a hulladéklerakó felszámolását.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, a 2020-ban indult klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében elindult a ’Tisztítsuk meg az országot’ program. A program révén közel 500 ezer tonna szemetet gyűjtöttek össze – jegyezte meg. A dányi illegális hulladékról közölte, a helyi jegyző januári bejelentését követően a kormányhivatal megállapította, hogy több mint ezer köbméter hulladékot helyeztek el az ingatlanon. A hatóság felszólította a tulajdonost a hulladék elszállítására, ennek határideje április 16., ha az elszállítás nem történik meg, akkor a hatóságnak kötelessége erről gondoskodni – részletezte. Közölte, az ügy miatt rendőrségi nyomozás is folyik.
– Gondolom a megoldás következetes lesz és szigorú.
* * * * * * 
„Berki Sándor (Párbeszéd [– Zöldek]) azt tudakolta, miért nem emelték a tűzifatámogatás összegét. Emlékeztetett arra, hogy a kormány évente százmilliárdokat költ a gázzal fűtők rezsitámogatására, a fával fűtőkére azonban csak évi ötmilliárd forintot, miközben tavaly nyár óta a tűzifa ára megduplázódott. – Rétvári Bence államtitkár válaszában elmondta, a szociális tűzifa-támogatást folyamatosan emelte a kormány, kezdetben 858 millió forint volt a keret, most már ötmilliárd forint, hogy a magasabb árak is kifizethetők legyenek és több családhoz is eljusson a támogatás. Hozzátette: tavaly 2379 önkormányzat élt ezzel a támogatással; az idén előrébb hozták a pályázatok kiírását, májusban várható az eredményhirdetés. Emlékeztetett arra, hogy a program ’két lábon áll’, a fa mellett a barnakőszénre is vonatkozik.”
– Nem mellesleg a tűzifaprogramot érdemén felül nem lenne szabad támogatni. Nem szerencsés az erdők erre a célra való fokozott felhasználása, és a fűtési mód is környezetszennyező. Különös, hogy ezt éppen a Párbeszéd – Zöldek közvetve szorgalmazza.
* * * * * * 
Bencze János (Jobbik [– Konzervatívok]) az agrárminisztertől arra várt választ, mikor kap valódi védelmet a hazai méhészet, mondván, »folyamatos támadás éri, veszély fenyegeti« a magyar gazdákat, legyen szó a nagy tételben beáramló ukrán gabonáról vagy az Ukrajnából és a Távol-Keletről érkező nagy mennyiségű, kétes minőségű mézről, amely lenyomja a hazai felvásárlási árakat. – Farkas Sándor, az agrártárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta, mind az Európai Unió, mind Magyarország számára létfontosságú az ágazat jó működése, ezért is akadályozzák a gyanús (sic!) termékek beáramlását és kezdeményezték a termékjelölést, ezen belül is azt, hogy fel kelljen tüntetni, arányaiban honnan is származnak a termék összetevői.”
– Ehhez képest az MTA két mezőgazdásza (Balázs Ervin és Hornok László) az EASAC véleményével ellentétben a napokban a már 2020-ban az EU-ban tiltott neonikotinoid hatóanyagok ügyben tartottak védőbeszédet, ami a hazai ökológusok sem értenek.
* * * * * * 
Szabó Tünde (Fidesz [– KDNP]) örömtelinek nevezte, hogy az elmúlt időszakban jelentős előrelépés történt az északkelet-magyarországi zónát is érintő miskolci vasúti fővonal elővárosi szakaszának rekonstrukciójában. Hozzátette: az IC-k megállnak Hatvanban is, és sűrűbb lett a közlekedés, hiszen például óránként indulnak a vonatok Budapest és Debrecen között. – Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár közölte: a régióban jelenleg is 84 milliárd forint értékben zajlanak vasúti beruházások, Budapest és Debrecen vonatkozásában pedig egy gyorsvasút kiépítésének a tervét is vizsgálják, amely két óra alá vinné az utazási időt.”
– Az autó és akkumulátor ügyek égbe segítik szülővárosomat, Debrecent?
* * * * * * 
Keresztes László Lóránt (LMP [– Magyarország Zöld Pártja]) azt kérdezte: mi lesz a sorsa Magyarországon egy olyan vízügyi vezetőnek, aki feltárja a valóságot az akkumulátorgyárakkal kapcsolatban.  Pintér Sándor kirúgja a vízügyest, aki a debreceni akkugyár vízigényéről írt kínos szakvéleményt.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a kormány kevéssé szeret beszélni az akkumulátorgyárakról, pedig káosz alakult ki ebben a kérdésben, az engedélyek kiadásában – mondta. Hozzátette: a kormány szereti elhallgatni, milyen árat akar megfizettetni az országgal az akkumulátorgyárakért. Azt is firtatta, hogy a kormány készen áll-e egy gyár bezárásra, ha az figyelmen kívül hagyja a szabályokat. Meg kellene kérdezni a magyarokat (sic!) az akkumulátorgyárak telepítéséről – jelentette ki.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára úgy válaszolt, azt várta a képviselő felszólalásától, hogy abból az derül ki, az ellenzék meggondolta magát és mégis támogatja a kormánypártok béketörekvéseit (sic!), de úgy tűnik, az ellenzék továbbra sem támogatja a békepárti határozatot [Igazán talpraesett politikai mellébeszélés a kérdésre.]. Azt mondta: a baloldal nem akar akkumulátorgyárakat, pedig az egész világ versenyben (sic!) van ezekért. Ez egy viszonylag új iparág, így adott esetben indokoltak lehetnek a kérdések, de Magyarországon minden beruházónak a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásokat kell betartania, és ez igaz az akkumulátorgyárakra is – hangsúlyozta. Hozzátette: megvannak (sic!) az illetékes hatóságok, amelyek ezt felügyelik. Megjegyezte: Európában döntés született az átállásról az elektromos autók gyártására, és Magyarország gazdaságának elemi érdeke, hogy a nyugati autógyárak és a keleti akkumulátorgyárak az országban találkozzanak.”
– A nap citromdíjas válasz Menczer úré, igazán megérdemel nagyobb szelet tortát a következő pártfogadáson. Hatóságok egyébként vannak, de jól végzik-e a dolgukat, mert mintha nem. A kiadott és visszavont tanulmányok jellemzik az ügyet. A helyi népszavazás megakadályozása a pártszerű cél, miközben a gyár a környezetben élők életkörülményeit fogja igen komolyan megváltoztatni.
* * * * * * 
Szabó Tímea (Párbeszéd [– Zöldek]) kifejtette: nemcsak a baloldal kritizálja az akkumulátorgyárak telepítését, hanem jobboldali és a kormánynak dolgozó, ahhoz lojális szakértők, szervezetek is. Szakértők és a Magyar Mérnöki Kamara is kifogásokat emelt az akkumulátorgyárak engedélyeztetése miatt, folyamatosak a lakossági panaszok, de a kormány folyton csak arra hivatkozik, hogy ez a jövő iparága és ez egy zöld ágazat (sic!) – közölte. Kifogásolta, hogy nincs önálló környezetvédelmi tárca Magyarországon, szerinte ez mindent elmond arról, hogy a kormány mennyire tekinti fontos területnek a környezetvédelmet. A kormány hagyja, hogy az akkumulátorgyárak pusztítsák az országot, az ivóvízkészletet, a termőföldeket – jelentette ki.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára erre azt mondta, hogy korábban az akkumulátorgyártás legnagyobb támogatói (sic!) az ellenzéki képviselők voltak, és érthetetlen, miért változott meg ilyen hirtelen az álláspontjuk. Hihetetlen verseny (sic!) zajlik a világban az akkumulátorgyárakért, és európai zöld politikusok (sic!) szerint ebben a versenyben Európának is részt kell vennie – közölte. Hozzátette: más közép-európai országok is hasonló akkumulátorgyártási beruházásokat terveznek. Kiemelte: az ország érdeke (sic!), hogy részt vegyen ebben a versenyben, ez a munkahely-teremtés (sic!) miatt is nagyon lényeges. Az ország fontos exportcikke az akkumulátor (sic!), ez az ágazat fontos része a magyar gazdaságnak – mutatott rá.”
– Koncz Zsófia bemutatkozott és összefoglalta az összes Fidesz-KDNP lózungot, ami eddig elhangzott. Jó elvtársnő. Olyan választ adott, ami egyáltalán nem foglalkozik a nép hangjával, csak önmaga fényesítésével van elfoglalva. Valóságos párbeszédnek nyoma sincs. Még hogy nemzeti konzultáció.
* * * * * * 
Gréczy Zsolt (DK) a kultúráért és innovációért felelős minisztertől kérdezte, mit kíván tenni a kormányzat, hogy több magyar gyermek szülessen. Arról beszélt, tragikusan visszaesett a születések száma, »a Gyurcsány-kormány legrosszabb évében is több gyermek született, mint az Orbán-kormány legjobb évében«, 2010 óta pedig 4 évben is 90 ezernél kevesebb gyerek született. – Válaszában Vitályos Eszter azt emelte ki: a megszorító politika miatt 2010-re 1,23-re esett a termékenységi arányszám (sic!), ami az unióban a legalacsonyabb volt, ezt 2011 és 2021 között sikerült 1,59-re, azaz mintegy 30 százalékkal emelni, ami 136 ezerrel több születést jelent ahhoz képest, mintha változatlan maradt volna a korábbi trend. Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat elkötelezett a családpolitikai intézkedések fenntartása mellett, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen Magyarországon.”
– Nem kevés malíciával olvasom ezeket a sorokat. Nincs ismerősöm, aki Csülöknek, vagy Húzzunkbelének szülne utódot. Magánügyben tetszenek kötésig gázolni. Viszont nem elég statisztikákat böngészni, hanem tenni kellene a környezetünkben lévő hormonmoduláns-vegyületek gyakoriságának csökkentése érdekében. Ezen az akkumulátorgyárak N-metil-pirrolidont tartalmazó kibocsátott gőzei tovább rontanak majd. A meddőség számai emelkedőben, az in vitro megtermékenyítés pedig mindennapossá vált. A megoldás itt keresendő; talán egészséges környezetet és élelmiszert kellene a kormánynak biztosítani, némi nyugalmat és inflációellenes politikát! Ilyen életszínvonal mellett viszont a gyermekvállalási kedv vajon miért növekedne?
Darvas Béla FB

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek