Hirdetés

A mezei hörcsög hazánkban szinte kizárólag mezőgazdasági területeken fordul elő, de egyre gyakrabban bukkan fel települések belterületén is. Szomorú hungarikum, hogy ez az egyedüli emlősfaj Magyarországon, ami kritikusan veszélyeztetett státuszt kapott, ennek ellenére itt még gyéríthető mezőgazdasági kártétele miatt. Most mindenki segítheti a mezei hörcsög felmérését egy lakossági kérdőív kitöltésével.

A Magyar Természettudományi Múzeum munkatársai a rendkívül fajgazdag pannon gyepek és az ezekhez kötődő fajok védelmét felkaroló GRASSLAND LIFE projekt (LIFE17 IPE/HU/000018), valamint egy doktori (PhD) kutatás keretében lakossági felmérést végeznek a mezei hörcsögről (Cricetus cricetus) és fajhoz kapcsolódó társadalmi hozzáállásról. Kérjük, hogy segítsék a munkát a kérdőív kitöltésével, ezáltal a faj védelméhez is hozzájárulnak.

A mezei hörcsög hazánkban szinte kizárólag mezőgazdasági területeken fordul elő, de egyre gyakrabban bukkan fel települések belterületén is. További érdekesség a mezei hörcsöggel kapcsolatban, hogy ez az egyedüli emlősfaj Magyarországon, ami kritikusan veszélyeztetett (CR) státuszt kapott az IUCN-től, ennek ellenére itt még gyéríthető mezőgazdasági kártétele miatt. A közép-európai térségen kívül a hörcsög állománya csökken, vagy drasztikusan visszahúzódott az utóbbi évtizedekben, ami valószínűleg számos különböző tényezőre vezethető vissza. A szántóföldi élőhelyek már kevésbé kedvezőek a hörcsögnek a különböző mezőgazdasági és ipari fejlesztések miatt, de szintén probléma, hogy az úthálózat növekedésével az élőhelyek feldarabolódnak, és az egyes hörcsög állományok elszigetelődnek egymástól. Feltételezik továbbá, hogy a klímaváltozás és a fényszennyezés is negatív hatással lehet rájuk, illetve Kelet-Európában még a célirányos mérgezés is pusztítja a hörcsögöket, és az őket fogyasztó ragadozókat.

Mezei hörcsög (Cricetus cricetus) IUCN twitter

A mezei hörcsög populációinak állapota a természetben kialakult táplálékhálózat részeként számos közepes testű és csúcsragadozó fajra nézve is jelentős befolyásoló tényező. Ilyen pl. a molnárgörény (Mustela eversmanii), amely az elterjedési területének nagy részén ritka, védett, sok szempontból alig ismert ragadozó. Magyarországon a mezei hörcsög a meghatározó zsákmánya, így elterjedési területét és a görénypopulációk egyedszámát is a hörcsög befolyásolja. Érdemes tehát a mezei hörcsög megőrzésére nem csak fajvédelemként, hanem egész életközösségek védelmeként tekinteni, ahol fontos a hálózatokat működtető folyamatok, kölcsönhatások megőrzése is.

Ebben a szemléletben segíti a mezei hörcsög védelmét a 14 együttműködő partnerrel megvalósuló 8 éves (2019-2026) GRASSLAND LIFE projekt is. Ennek egyik célja, hogy több érdekelt fél számára is elfogadható kezelési terv készüljön a mezei hörcsögről. A tervtől alapelvárás, hogy segítse a hörcsög elfogadását, a károsítás miatt jelentkező konfliktus mérséklését, növelje a toleranciát, megoldást találjon az együttélésre, tehát hosszútávon biztosítsa a faj megőrzését. A terv elkészüléséhez fontos, hogy pontos információk álljanak rendelkezésre a hazai hörcsögpopulációkról és a lakosság mezei hörcsöggel kapcsolatos ismereteiről, hozzáállásáról és jellemző interakcióiról. A faj hosszú távú védelme akkor lehet eredményes, ha az élőhelyükön osztozó emberek megfelelően tájékozottak és partnerek a hörcsögpopulációkat is segítő intézkedésekben.

Mezei hörcsög (Cricetus cricetus) wikipédia

A mostani felmérés ezekhez nyújt jó kiindulási alapot. Rákérdez például a fajjal kapcsolatos alapismeretekre, információkra a hörcsögök előfordulásáról, károkozásról, az ellenük való védekezésről. A kérdőív nagy részét teszik ki a kitöltők saját véleményére vonatkozó kérdések. A beérkező válaszok alapján olyan kezelési tervet lehet összeállítani a mezei hörcsögre vonatkozóan, aminek jó a társadalmi beágyazottsága és elfogadható azok számára is, akiknél anyagi kár jelentkezik a hörcsög miatt. Ezen felül a beérkező válaszok felfedik azokat az esetleges hiányosságokat is a lakosság ismereteiben, amiknek a pótlására célirányosan tudunk ismeretterjesztő tevékenységet tervezni.

A kérdőív ezen a linken tölthető ki.

Nyitókép: mezei hörcsög (Cricetus cricetus) fotó: Cserkész Tamás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás