Hirdetés

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mára Budapestre és az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adott ki a tartós hőség miatt. Akár 36 fok is lehet.

Veszélyjelzésükben kiemelték: tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a napi középhőmérséklet várhatóan már több helyen is 26 Celsius-fok körül alakulhat.  Az előrejelzés szerint ma túlnyomóan derült, száraz idő lesz. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33-36 fok között alakul, késő estére 22-28 fok közé "hűl le" a levegő.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás, a maximuma akár a 7,9-es értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 15-20 perc alatt is le lehet égni.

A tartós kánikula miatt az országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig az általa elrendelhető legmagasabb fokozatú hőségriadót rendelte el. Ez akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot. A meteorológiai szolgálat ma hajnalban kiadott veszélyjelzésében hétfőre már az egész országra a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adta ki a fokozódó hőség miatt.

 

 

Kapcsolódó anyagok:

Hőségriadó: házi kedvenceinket is hőguta fenyegeti

A klímaváltozás és a gyarapodó európai hőhullámok

Mától országos általános tűzgyújtási tilalom

Állatvédelmi kánikulai vörös riasztás

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás