A rovat kizárólagos támogatója

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), mely intézmény a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal összefogva Magyarország 3 pontján, közel 50 hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is szerepet vállalhatnak.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány idén tavasszal jelentette be, hogy 2030-ra a MOME lesz Magyarország első karbonsemleges egyeteme. A MOME ZERO program keretében jelentősen növelik az energiahatékonyságot, megszüntetik az élelmiszerpazarlást és bevezetik a papírmentes adminisztrációt is. Az új bejelentés lényege, hogy az ezek után fennmaradó károsanyag kibocsátást is kompenzálják, méghozzá saját telepítésű erdők segítségével. Az egyetem közössége így a terepen, aktív munkán keresztül is megtapasztalhatja egy ökoszisztéma sérülékenységét és összetettségét, az ember-természet együttélésének alapvető szabályait.

A MOME Zero kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre is. Az egyetem célja, hogy a jó gyakorlatokat más hazai felsőoktatási intézmények számára is elérhetővé tegyék.

MOME Master campus kép: Lakos Máté

“A klímaváltozás Magyarország jövőjére is döntő hatást gyakorol. Ezt a folyamatot a következő generációnak értenie és értelmeznie is tudni kell, egyúttal képessé kell válnia arra, hogy tegyen az országunk élhetőségének megőrzéséért. Erről a felelősségről szól a MOME akciója, ami egyedülálló vállalás a hazai felsőoktatási intézmények között. Bízunk benne, hogy sokan fogják követni a példánkat” – fogalmazott Böszörményi-Nagy Gergely, a program ötletgazdája és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány elnöke.

A MOME és fenntartója három magyar nemzeti parkkal, a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal jelentett be stratégiai megállapodást, amelynek értelmében három helyszínen, összesen mintegy félszáz hektáron hoznak létre új erdőket. A telepítéseket és az új erdők hosszú távú gondozását a MOME dolgozói és hallgatói erdész, ökológus és természetvédelmi szakemberek bevonásával, közösen végzik majd. A fenntarthatósággal kapcsolatos közvetlen tudásátadás ezáltal a MOME képzésébe is szervesen beépül.

MOME erdőtelepítés aláírók 2022 dec 8.  kép: Liszkay Lilla

Az ünnepélyes bejelentésen és aláíráson részt vett Böszörményi-Nagy Gergely, a MOME Alapítvány elnöke, Fülöp József, a MOME rektora, Kun Zsuzsanna, a MOME vezérigazgatója, Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója és Füri András, a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatója.

A több lépcsőben megvalósuló programban a 21. században elengedhetetlen jövőképesség, az ökológiai tudatosság mellett a hallgatók elsajátítják az ökodesign, a klímavédelem és -adaptáció, valamint a fenntartható tervezés alapjait. A képzési programok mellett a MOME Erdő projekt gyakorlati terepet, sajátos élő ökológiai labort biztosít az egyetemen zajló klímainnovációs, és fenntarthatósági kutatások számára is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek