Hirdetés

Az egykori források visszatérése Tatán legalább annyi örömet jelent, mint amennyi ürömöt. A hasznosságán túl a tataiak minden hátrányát is megtapasztalják ennek a karsztjelenségnek.

A visszatérő és ismét a felszínre törő források nemcsak Tatán okoznak gondot, hanem minden olyan térségben, ahol az évtizedekig tartó intenzív bányaművelés befejeztével újra ébredtek Csipkerózsika-álmukból a mélyben búvó vizek. Mivel a probléma országos jellegű, megoldása is összefogást, kormányzati támogatást igényel. Nem véletlen, hogy a tatai szakmai konferenciát élénk érdeklődés kísérte.

Tatán majd’ tíz évvel az utolsó tatabányai bányaüzem bezárását követően a Fényes Fürdőn található, úgynevezett Katonai forráscsoport éledt a leghamarabb, már 2001-ben. Azóta egymást követik – városszerte – a karsztvíz „buzgárok”. Hét évvel ezelőtt a tatai önkormányzat, belátva, hogy a témával behatóan és átfogóan illik foglalkozni, megalakította a Forrás munkacsoportot, amely tanulmányozni kezdte a kialakult helyzetet és vizsgálni a várható következményeket.

A fórumon a házigazdák nevében Michl József polgármester megnyitó gondolataiban is azt hangsúlyozta, hogy a források visszatérése örömre, ám aggodalomra is okot ad. A helyzetet kezelni kell, hogy összességében a öröm és ne az üröm domináljon. A visszatérő vizek nem csak aggodalomra adnak okot bizonyos területeken, hanem kifejezetten veszélyt jelentenek. Előadását ezekkel a gondolatokkal indította Bencsik János országgyűlési képviselő. Kiemelte, hogy a tataiak érdekében szükséges elvégezni a hidrológiai modellezést, vizsgálni a településszerkezetet és az épületállomány állapotát. Az ilyen módszerekkel készített veszélyfelmérések alapján lehet programot, középtávú intézkedési tervet készíteni.  A szakember megjegyezte az érintett területek sorában Tóvárost és környékét, az Öreg-tó mellékét. Emellett felhívta a figyelmet arra is, hogy a visszatérő karsztvizek némelyike toxikus nyomelemeket tartalmaz, ammóniával, illetve nitráttal „fertőzött”. Ebből adódóan geotechnikai és talajmechanikai vizsgálatokra is szükség lesz a helyzet normalizálásához.
vadludak Tata Öreg-tóvadludak Tata Öreg-tóVannak olyan helyek a barokk kisvárosban, ahol a beépítettség miatt új utakat keres a fakadó víz. Az ipari technológiával készített lakóházak többsége pedig szinte merőlegesen helyezkednek el a vízáramlásra, ezért a kitettségük nagyon erős. Az érzékenység, alkalmazkodóképesség és sérülékenység megállapítása érdekében végzett vizsgálatokon túl az ott élők véleménye is mérvadó.

A környék lakói, a forrásokat a legfontosabb környezeti értékként aposztrofálták, ám egyben a legnagyobb környezeti problémaként is a fakadó vizeket említették. Az előadó azt is tudatosította a hallgatóságban, hogy a problémák megoldására a helyi önkormányzatok lehetőségei szűkösek. A kormányzati szerepvállalás, az állami források jelenthetnek megoldást a forrásokra.

Horváthy Lóránt, a képviselő-testület pénzügyi és városfejlesztési bizottságának elnöke azt említette, hogy a gondokra végre megoldás is ígérkezik, de ehhez a kormány támogatása elengedhetetlen. A városban folyamatos a figyelés, erre öt karsztvíz-, tizenhét talajvíz- és egy rétegvízkút szolgál- írta Petrik József  a kemma.hu-n.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás