A rovat kizárólagos támogatója

A Greenpeace erdőmentő bázisára 11 országból – köztük Magyarországról is – érkeznek az önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok, farkasok és medvék is menedéket találnak.

Az erdők azonban rohamosan fogyatkoznak a helytelen erdőkezelés és az illegális fakitermelés miatt. A Greenpeace célja, hogy ezek a bükkösök bekerüljenek az új román erdőtörvény őserdőket és öreg erdőket összegyűjtő nemzeti katalógusába, és szigorú védelmet kapjanak a jövőben.

A területen nagy kiterjedésű, ősi állapotban megmaradt bükkösök találhatók, melyek rohamos gyorsasággal fogyatkoznak, részben a helytelen erdőkezelés, részben az illegális fakitermelés miatt.

Tudtad?

  • Európa területének kevesebb mint 2%-át borítják olyan erdők, amelyekben csekély mértékű, vagy egyáltalán nincs emberi beavatkozás, de ez az alig 2% is rohamos gyorsasággal csökken.  

  • Oroszországon kívül a Kárpátokban találhatók a legnagyobb kiterjedésű mérsékelt övi erdők.

  • Biodiverzitás szempontjából ezek az erdők alkotják Európa leggazdagabb élőhelyeit.

 

„Az a néhány őserdő, ami még megmaradt Európában, ökológiai, természetvédelmi szempontból valódi kincsesláda. Nem engedhetjük meg, hogy elveszítsük őket. A román kormánynak most egyedülálló lehetősége van arra, hogy utat mutasson Európának egy olyan szigorú erdővédelmi törvénnyel, amely megőrzi a kontinens természeti örökségének egy páratlan és létfontosságú szeletét” – mondta a Greenpeace közép-európai erdővédelmi kampányának vezetője, Valentin Sălăgeanu.

image01.jpg

Itt él Európa legnagyobb medvepopulációja.

image03.jpg

Farkaskölyök

image05.jpg

Hiúz

Eddig Romániában az erdészeti tevékenységnek és az erdővédelemnek nagyon gyenge volt a törvényi szabályozása, és még a meglévő, erőtlen jogszabályokat sem igen tartatták be. Megszokott és megtűrt dolog volt a romboló, kizsákmányoló erdőgazdálkodás és az illegális fakitermelés is.

Idén július 11-én a román környezetvédelmi miniszter, Cristiana Pașca-Palmer lerakta az új erdőtörvény alapjait, amely arra hivatott, hogy megőrizze az utolsó őserdőket és természetes állapotú öreg erdőket az országban. [1] Jogszabályban rögzítették, hogy hogyan kell azonosítani azokat az erdőket, amelyek bekerülhetnek az Őserdők és öreg erdők nemzeti katalógusába. Azoknak az erdőknek, melyek ebbe a katalógusba bekerülnek, állandó, szigorú védelmet biztosítanak. A hatóságoknak bárki küldhet javaslatokat a védelemre érdemes erdőkről.

 

Minden egyes fát és facsonkot leltárba veszünk

A Greenpeace a most készülő felméréssel, az úgynevezett fakataszterrel fogja alátámasztani, hogy a Vidraru-tó környéki erdők megfelelnek ezeknek a hivatalos kritériumoknak, és egyben javasolja a terület felvételét a katalógusba. Mindemellett a fakitermelés nyomait is dokumentálni fogják, és bevezetnek egy olyan eszközrendszert, amellyel azonosíthatók az illegális erdészeti beavatkozások. A munka során minden egyes szabálysértést jelenteni fognak a hatóságoknak egy erre a célra létrehozott weboldalon keresztül.

Támogasd te is a Kárpátok erdeinek megmentését: írd alá a román környezetvédelmi miniszternek szóló petíciónkat!

A petícióban a Greenpeace azt kéri Pașca-Palmer minisztertől, hogy:

  • Vezessen be moratóriumot mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő, vagy természetes állapotban megmaradt évszázados öreg erdő.

  • Sürgősen vegye fel a katalógusba azt a 24 erdőt, amelyet korábban lehetséges világörökségi helyszíneknek jelöltek.

  • Kezdeményezze és koordinálja a nemzeti erdőkatalógus elkészítését, és kerüljön be a katalógusba az összes olyan erdő, amely megfelel a kritériumoknak Románia területén.
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek