A rovat kizárólagos támogatója
Forrás: telex.hu

Összecsaptak a tüntetők és a rohamrendőrség tagjai a németországi Lützerathnál, ahol napok óta tartanak a tiltakozások a kiürített falu ledózerolása és lignitbányává alakítása ellen A rendőrség egy ponton elveszítette az irányítást, verekedés alakult ki, és a tüntetők áttörték a rendőrsorfalat.

Tegnap Németország különböző részeiből több, mint tízezer tüntető érkezett Lützerathba, hogy a kiürített település lerombolása és bányává alakítása ellen tiltakozzon. A megmozduláson Greta Thunberg is beszédet mondott, szerinte abszurd, hogy 2023-ban ilyenek történnek.

A beszédek után a tiltakozók a rendőrségi kordonon keresztül megpróbáltak a bányához jutni, több ezer ember áttörte a rendőrsorfalat. A zuhogó esőben a rohamrendőrök egy ponton elveszítették az irányítást, egy ló pánikolni kezdett, levetette a lovasát és irányítás nélkül szaladt át a tömegen – írja a Tagesspiegel.

Lützerathi lignitbánya összetűzés 2023 jan. 13. forrás: Ina Fassbender / AFP
A területen ezután káosz alakult ki, a rohamrendőrök és a tüntetők között spontán verekedések indultak. A tiltakozók sárral dobálták a rendőröket, mindkét oldalon többen megsebesültek. A rendőrök a következő órákban megpróbálták kiüríteni a területet, de a tüntetők erőfölénye miatt ez nem sikerült. Olyan abszurd jeleneteket viszont sikerült produkálni, mint ez a videó, amelyen Greta Thunberget és néhány társát lökdösik a mezőn.
A tüntetők végül a bányát védő drótkerítésig jutottak, amit a rendőrök védtek. A tiltakozók egy része este hazaindult, egy kis keménymag többször megrohamozta a drótkerítést, de vízágyú és paprikaspré bevetésével visszaverték őket. Sok tüntetőt a helyszínen őrizetbe vették.

Lützerathnál napok óta tartanak a tüntetések, kedden és szerdán kövekkel és Molotov koktélokkal dobálták meg a rendőröket a klímatüntetők. A Deutsche Welle a helyszínről készült videója:

Nyitókép: Lützerathi lignitbánya összetűzés 2023 jan. 14. forrás: Ina Fassbender / AFP

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás