A rovat kizárólagos támogatója

A királyházi kulcsos házat (un. Prónay házat), melyet a Királyháza-MoM Természetbarát Társaság és elődje a MoM Természetjáró Szakosztálya 1968-óta bérel az Erdészettől és sajátjaként szeretett, az Ipoly Erdő Zrt,. jelenlegi tulajdonosa vissza kívánja venni arra hivatkozva, hogy olcsó szálláshelyet kell biztosítania a környéken.

A környező terület és a telek, melyen a ház áll a Magyar Állam tulajdona, melynek vagyonkezelői joga 2000 02. 08.-ig az Ipolyvidéi Erdő és Fafeldolgozó társaságé volt, amikor is a Kincstári Vagyonigazgatósághoz került. Nem úgy a ház, mely kiemelt ingatlanként e dátumtól kezdve az Ipoly Erdő Zrt tulajdonába került „ráépítéssel”. S most tulajdonosi jogával élve 2012 október elsején, a bérleti szerződésben biztosított egy éves felmondási idővel visszaveszi a házat.

A Királyháza-MoM Természetbarát Társaság (röviden: KTT- MoM) 1936-ban alakult a Magyar Optikai Művek Sportkörének Természetbarát Szakosztályaként. Már akkor is nagy hagyományokkal, és jelentős tagsággal rendelkezett. 1962-ben a Szilágyi Gimnázium egyik érettségiző osztálya keresett és talált magának egyesületet, akikkel továbbra is együtt járhatták az erdőket. Később az egyetemen megismert barátaik is szép számmal csatlakoztak a társasághoz, így ma már az ő unokáik generációja járja a MoM színeiben a természetet.

Mérföldkő volt a társaság életében Királyháza megszerzése, mely az óta is védjegye.

Királyháza 1967-ben került a MoM természetbarát szakosztály kezelésébe. Az első évben még nem lehetett használni, lakhatatlan volt. A ház mögötti istálló lebontásával és az abból származó anyagok felhasználásával újították fel az akkori lelkes és ifjú tagok. Azóta a ház megszámlálhatatlanul sok túrának, születésnapnak, szilveszteri tábortűznek, szakosztálynyi gyerek felcseperedésének, több ezer palacsinta elkészültének volt tanúja. Közben megújult az előtető (2002), lecseréltük az ajtót (2010), bevezettük a villanyt (1995), de a ház lényegében ugyan olyan maradt, mint volt. (Csak a fák nőttek meg.)

A Társaság életében megpróbáltatást jelentett a Magyar Optikai Művek ellehetetlenülése, majd megszűnése a ’90-es években, de a több száz fős összetartó tagság sikeresen önállósult, miközben a hagyományait és tárgyi eszközeit is megőrizte. 1995-ben szerződést kötöttünk az akkor a kezelői jogokat tulajdonló Ipoly Erdő Zrt-vel, hogy a Királyházi házat továbbra is, bérleti díj ellenében használhatjuk.

A taglétszám jelenleg 98 fő, de sokan a barátaikat, ismerőseiket, szomszédjaikat is hozzák a túrákra, táborokba, Királyházára. Rendszeresen látunk vendégül más szervezetek tagjait a Házban. A nyugdíjas korú MoM tagokból alakult a Kosbor egyesület, mely főleg szerdánként tartja összejöveteleit, sétáit. Az elmúlt évben 334 fő összesen 1209 túranapot töltött el a Házban. Évente kétszer un. munkatúrát is szervezünk, amikor a karbantartásé, takarításé, felújításé a főszerep. Nemcsak a kertet, de önszorgalomból a közeli turistautakat kiszolgáló hidat, és a kék kocka jelzést is mi tartjuk karban.

A ház közösségi használatra lett kitalálva. Sok jó ember kis helyen is elfér.

Egy közös hálószobában 8 emeletes ágy van, pótágyakon, asztal tetején további 6-8 ember tud elaludni. Egy közös konyha és egy nagyméretű étkező tartozik még a házhoz. Mosakodni a konyhából leválasztott kis fülkében lehet, lavórból. A kert végében kétüléses pottyantós budi van, a kertben egy fáskamra is található. A házban fával fűtünk és főzünk, a világítást 1995-ig petróleumlámpával oldottuk meg, azóta bevezettük a villanyt. Nincs internet, sem mobillefedettség, ivóvizet a 600 m-re levő Tűzköves forrásból vagy nagy esőzés illetve nagy szárazság idején a 2 km-re levő Király kútból hozunk zománcozott kannákban. Mosakodáshoz a patakról, vödrökben hozott vizet használunk. A konyha közös főzésekre van berendezkedve, a közös mosogatás a mindig vidám beszélgetésekre ad alkalmat.

Ebben a házban a gyerekek, de a felnőttek is megtanulják a víz és a meleg értékét, a nehézségek leküzdését, a favágást, a tűzgyújtást, azegymás segítésének, közös munkának örömét. Itt a természettel igazi összhangban lehet élni. Társaságunk és a ház nyitott mindenki előtt,rendszeresen látjuk vendégül más szakosztályok, természetkedvelő baráti társaságok tagjait. A ház elvesztése nemcsak a tagságot összefogó lényeg elvesztését jelentené, hanem egy mára talán teljesen eltűnt de itt még megtanulható életmódot veszítenénk el (a 70-es évek természetjáró közösségek saját kézzel teremtett világa). A ház évente többszáz gyermek és felnőtt számára tette eddig lehetővé, hogy megtapasztalja a civilizáció nélkül is élhető életet. Nem szeretnénk elveszíteni. Ez több mint egy szálláshely, szellemi érték, közösséget kovácsol egybe, mely az Ipoly Erdő Zrt. kezében olcsó szálláshelyként csak a többi kulcsos ház sorsára jutván lényegében gazdátlanul vegetálna.

Kérjük, aláírásával demonstrálja, hogy támogatja és egyet ért azzal, hogy a ház megmaradhasson a KTT-MoM használatában, vagy vásárlással a Társaság kezébe kerülhessen, hogy azt ameddig a Társaság működik, jelen formájában megőrizze és ápolja, miközben bárkinek lehetővé teszi, hogy azt ebben az állapotában használhassa.

Az Összefogást online az alábbi oldalon teheti meg:  http://www.peticiok.com/osszefogas_a_kiralyhazi_mom_kulcsoshaz_megrzeseert

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek