A rovat kizárólagos támogatója

Az MME Budapesti Helyi Csoportja szeptember 29-én őszi szemétszedési akciót tartott a II. kerületben található Apáthy-szikla Természetvédelmi Területen. A közel 13 hektáros erdőség a főváros egyik legváltozatosabb élőhelye, ugyanis sziklakibúvásain számos védett és fokozottan védett növény-, illetve állatfaj él.

Az Apáthy-szikla emellett kedvelt kirándulóhely is, ugyanis kilátópontjairól csodálatos panoráma nyílik a Hűvösvölgyre, a XII. kerületre és Pesthidegkút egy részére. Ezen kívül innen lehet továbbjutni a Vörös-kővár, valamint az Árpád kilátó irányába is. A nagyszámú látogatók közül sajnos nem mindenki vigyáz kellőképpen az értékes élőhelyre, melynek következtében – főként a dolomittömbök környezetében – meglehetősen sok hulladék halmozódott fel az elmúlt években.
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Budapesti Helyi Csoportja ennek az áldatlan állapotnak a felszámolása érdekében hívta össze a területért tenni akaró önkénteseket a Takarítási Világnap alkalmából. Felhívásaink nyomán összesen 25-en jelentek meg a 11-es busz nagybányai úti végállomásánál, ami az érkező hidegfront figyelembe vétele mellett nagyon szép létszám.
A csapat rövid eligazítását és az élőhely bemutatását követően megkezdődhetett a munka, melynek során a lelkes csapat a nap végére összesen 5 m3 hulladékot gyűjtött össze. A szokásos flakonokon és üvegeken túl igazi meglepetést jelentett egy öreg motorkerékpár, valamint egy fotel előkerülése, melyek a szikla közelében lettek „elrejtve” a bokrok alatt.

Összekupacolt zsákok az Apáthy-szikla tanösvény menténÖsszekupacolt zsákok az Apáthy-szikla tanösvény mentén

A szemét elszállításáról a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai gondoskodtak, köszönet érte! Helyi Csoportunk önkéntesei mellett külön köszönet illeti az ELTE Állam- és Jogtudományi Karának másodéves diákcsapatát, akik a WWF közreműködése nyomán jutottak el szemétszedő akciónk helyszínére. Nélkülük nem sikerült volna az érintett területrész teljes nagytakarítását elvégezni, munkájuk jelentősen hozzájárult az akciónap eredményességéhez.
Az Apáthy-szikla megtisztítása komoly összefogás eredményképpen valósulhatott meg, melyet több szervezet és lelkes önkéntes együttesen valósított meg. Ebből is kiderül, hogy a főváros rendkívül gazdag természeti értékeinek védelmét egyre többen tartják fontosnak és aktívan is tenni kívánnak megőrzésükét.
Képgaléria az akcióról >>>

 
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek