A rovat kizárólagos támogatója

Somogy megyében a Jobbiktól az LMP-ig egységbe kovácsolta az ellenzéket a Kaposvárra tervezett gumihulladék-feldolgozó. Egy lakossági fórumon megtapsolták Illés Zoltánt, aki a dioxin szennyezés veszélyeiről beszélt. A kaposvári Fidesz szerint az ellenzék mindent ellenez, ami jó. Valaki nagyot kaszálhat.

Nem igaz, hogy egy évi 30 ezer tonna gumit feldolgozó vegyipari üzemnek nincs környezeti hatása, és károsanyag-kibocsátása. Nincs olyan berendezés, mely száz százalékos biztonságot adna egy ilyen esetében. Ahogyan ez a hasonló technológiát alkalmazó dunaszerdahelyi üzemnél is látszik. és egy ilyen feldolgozót akarnak Kaposvártól hat, Sántostól és Fészerlaktól egy kilométerre a Kapos mellé – hangzott el egy kaposvári lakossági fórumon a sonline.hu. tudósítása szerint.  Ide akarják hozni a fél ország gumihulladékát.

 Úgy gondolom, ötven munkahely nem megfelelő kompenzáció az ingatlanok elértéktelenedéséért, a csökkenő turizmusért, az eladhatatlanná váló mezőgazdasági termékekért cserében – háborgott az egyik résztvevő. Megjelent a fórumon Illés Zoltán, aki a második Fidesz-kormányban környezetvédelmi államtitkár volt.  Elmondta: a környezetszennyezéssel kapcsolatos szakmai állásfoglalások vagy hiányoznak, vagy nem megbízhatóak. Ő azért nem hisz azoknak, akik szerint a károsanyag-kibocsátás nem veszélyes, mert ha nagyon erős a szűrés, akkor gazdaságtalan a beruházás, egyébként pedig a pirolízis során bármilyen kis mennyiségben keletkezett anyag rákkeltő.  Ha ennyire gazdaságtalan és veszélyes, miért van rá szükség? – kérdezte a volt fideszes politikus. A nézőtérről bekiabáltak: biztosan, mert valakit lefizettek!

Aki hasznosítja a gumiabroncsokat, az visszaigényelheti a termékdíjat is – ez 57 forint kilónként. Ami harmincezer tonna, vagyis harmincmillió kiló esetében mennyi is? Persze nem baj, ha valaki ezen keresni akar, csak ne az önök egészségének kárára! – magyarázta Illés Zoltán.

Illés Zoltán ízekre szedte az egész eljárási folyamatot

Illés Zoltán ízekre szedte az egész eljárási folyamatot –   további képek a sonline.hu-n.

Az üzem létesítésének terve egységbe kovácsolta a Somogy megyei ellenzéket, a Jobbiktól az MSZP-n és a DK-n át az LMP-ig. A pártok képviselői is felszólaltak, illetve megtapsolták Illés Zoltán szakmai érvekre épülő hozzászólását- írta a nol.hu.   A Fidesz kaposvári szervezetének elnöksége viszont kiállt a beruházás mellett. Korábban közleményt adtak ki, amelyben azt írták: a kaposvári baloldalnak – együtt és külön – valami különös érzéke van ahhoz, hogy évek, sőt lassan évtizedek óta ellenezzenek minden jót, ami a városban történik, és támogassanak minden lehetséges rosszat.

A lakossági fórumon elhangzott: megpróbálnak közmeghallgatást kikényszeríteni, hogy rábírják az önkormányzatot, lépjen vissza a beruházás támogatásától.

A cikkre reagált a Homatech Recycling Zrt.  Mint írják:  A cég  Kaposvárra tervezett üzemében nem gumihulladék-égetés történne.
"Az általunk alkalmazott hőbontásos technológia kulcseleme, hogy az égetéshez szükségesnél lényegesen alacsonyabb hőmérsékleten, oxigénmentes körülmények között bontja alkotóelemeire a gumit. Az oxigén hiánya eleve fizikailag kizárja, hogy a folyamat során égés menjen végbe. Emellett fontos leszögezni azt is, hogy a Homatech eljárása során nem égéstermékek (vagyis szén-dioxid, hamu és hő), hanem az ipar számára felhasználható termékek, gáz, olajok és szén keletkezik. A nemzetközi tanúsító szervezetek és a Magyar Tudományos Akadémia által is pozitívan értékelt eljárással az a célunk, hogy égetés helyett hasznosítható anyagokká alakítsuk át a Magyarországon évente termelődő 70 ezer tonnányi gumihulladék egy jelentős hányadát."

Nem lesz gumifeldolgozó Százhalombattán

Nem lesz gumifeldolgozó Százhalombattán

Kiemelt beruházás lehetett volna a Csányi Sándorhoz köthető gumifeldolgozó üzem Százhalombattán, mely a helyieknél kicsapta a biztosítékot. Ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción. Csányi végül meghátrált – bár lehet, hogy lesz gumipirolizáló, csak nem itt.
Más települések viszont felajánlkoztak az adóbevétel miatt
– írtuk
január 31-én.

Kapcsolódó anyagok:

Százhalombattai nem a gumifeldolgozóra

Nem lesz gumifeldolgozó Százhalombattán

Az akadémia vizsgálja a battai gumifeldolgozót

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek