A rovat kizárólagos támogatója

A lombok őszi elszíneződése az évszak egyik legmegkapóbb látványa, mígnem egyszer csak leválnak az ágakról és aláhullanak. A lomb összegyűjtése heteken át tartó munkát ad, mert a fák és cserjék nem azonos időben válnak meg a leveleiktől. Enyhe őszön a levelek sokáig fennmaradhatnak az ágakon, több gyümölcsfa is csak lassan, későn hullatja le a levelét.

A lehullott lombtól meg kell tisztítani a gyepfelületet, a kerti utakat, tavakat, lépcsőket és az ereszcsatornákat is, nehogy utóbbiak eltömődjenek. A lehullott lomb alatt a fű levegő hiányában bepállik, elrohad.

Az összegyűjtött lomb sokoldalúan felhasználható értékes anyag a kert növényei és kis lakói számára. Jól hasznosítható a kert téli felkészítésében. Az érzékenyebb növények fagyvédő tőtakarására, fák alatti területek mulcsozására vagy a nehezen bomló levelű fajok (platán, babér, dió) kivételével komposzt készítésére.

A lehullott lombot, sokan bosszantó hulladéknak tekintik, ám hatékony fagyvédelmet nyújtanak az ágyásokra szórva. A kert eldugott zugaiban vastagabb rétegben elhelyezve a kisebb állatoknak, sünöknek, rovaroknak teremthetünk menedéket az év leghidegebb hónapjaiban.

Ha egyszerre hullik le a lomb, mielőtt még hegyekbe összehúznánk érdemes a leveleket fűnyíróval vagy kerti aprítógéppel fölaprítani, majd a komposztálóban felváltva rétegezni kerti hulladékkal, érett komposzttal. Így bekerül a tápanyag-újrahasznosító rendszerbe, és jövő tavasszal értékes komposztként hasznosítható a növényágyásokban.

Nem kell összegyűjteni a fák, bokrok és cserjesorok alól, mert ott hasznos talajtakaró réteget képeznek, természetes védelmet nyújtanak a hideg ellen, humuszképző anyagként elbomlanak, távol tartják a gyomnövényeket.

A kártevőket vagy betegséget hordozó lombot ne hagyjuk a kertben, és ne komposztáljuk, ezzel elkerülhetjük, hogy a kórokozók spóráit az első kora tavaszi eső szétszórja. Megsemmisítésüket arra való zsákba gyűjtve bízzuk a zöldhulladék elszállítókra.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek