Hirdetés

Magyarország évente három Gellérthegy mennyiségű szemetet halmoz fel, ennek azonban nagy része elavult hulladéklerakókba kerül. Több mint ötszáz kistelepülésen nincs szervezett szemétszállítás, hiába tette ezt idén kötelezővé a hulladékgazdálkodási törvény. Több tízmilliárd forint hiányzik ahhoz, hogy két éven belül mindenütt szelektíven gyűjtsék a hulladékot.

Csaknem 2700 települési hulladéklerakó van az országban, majdnem annyi, mint ahány önkormányzat, ám ezek 95 százaléka nem felel meg az elbírásoknak – olvasható az Állami Számvevő- szék tavalykészült és most nyilvánosságra hozott jelentésében. Az önkormányzatok által kijelölt bányagödrök és egyéb szemétlerakók helyett regionális – több települést kiszolgáló – hulladéktároló lenne a megoldás. Több tíz milliárd forintos kiadást jelent az, hogy ebből a tervből két év múlva valóság legyen – tudtuk meg több környezetvédelmi civil szervezettől.

A legnagyobb feladat a fővárosi égetőmű korszerűsítése. Ennek rekonstrukciójára, valamint arra, hogy az égető képes legyen az újrahasznosításra, 2008-ig legalább 135-140 milliárd forintos állami és fővárosi hozzájárulás kell.

Ám a “szemétkérdés” megoldására a kétéves költségvetésből igencsak kevés jutott. Idén is mindössze kétmilliárd forintból kellene valamennyi önkormányzat hulladékproblémáját kezelni.

A kistelepülések egyedüli kiútja a PHARE-, ezen belül pedig ISPA-támogatások megszerzése. Az EU előcsatlakozási alapjából tíz százalék önrésszel, 40 százalék állami támogatással további ötvenszázalékos támogatásra lehet pályázni. Ám eredmény ebből is csak kéthárom év múlva várható, eddig tart ugyanis a pályázatók elbírálása. Az ÁSZ-jelentésből az is kiderül: a mintegy kétezer, előírásoknak nem megfelelő lerakótelepet folyamatosan számolják fel. Évente 100-150 szűnik meg. Ezek felszámolása és a terület rendezése, újrahasznosítása a települési önkormányzatokat terheli.

További lépés, hogy a csomagolási hulladék hasznosítását már 2005. június 30-áig uniós szinten kell megoldani, különben magas bírságra számíthatnak a gyártók mondta a Környezetvédelmi Minisztérium hulladékgazdálkodási és környezettechnológiai főosztályának megbízott vezetője.

Rábai Attila elmondta, hogy egy készülő kormányrendelet alapján hamarosan változás lesz a gépjárműroncsok újrahasznosítása terén is. Leghamarabb ősztől, az új törvény szerint, a kijelölt telepeken kötelezően, ingyen veszik majd át a roncsokat. Az autósok viszont addig kényszerülnek a roncsok után fizetni a biztosítást és a súlyadót, míg hivatalosan a tulajdonos nem adta le s ez a Belügyminisztérium nyilvántartásában meg nem jelent.

Jelenleg tízezer forintot kell fizetni azért, hogy a roncsot kivonják a forgalomból.

A Hulladék Munkaszövetség (HuMusz) szerint az, hogy a szelektív hulladékgyűjtés még mindig nem nyert polgárjogot, nem a lakosság hibája. Az alapfeltételek megteremtése nélkül kár bármilyen szemetet külön gyűjteni, ha az elszállítás után egybeöntik-vélekednek a civilek. Hozzátették: hiába az ISPA-támogatások, ehhez jelentős költségvetési források kellenek.
2002.06.25.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás