Hirdetés

A magyarországi madárélőhelyek egyötödét veszélyezteti az Európai Unió közlekedésfejlesztési terve – állítja a világ vezető madárvédelmi szervezete, a BirdLife International. Szakértők szerint ha megvalósulnak a tervek, kihalásra ítélik a cigányrécét, a túzokot és a harist. Kazatsay Zoltán helyettes államtitkár szerint ez csak pánikkeltés.
Madárfajok pusztulnak ki, ha megvalósul a TINA (Transport Infrastructure Needs Assessment, magyarul Közlekedési Infrastruktúra Igények Értékelése), állítják a madárvédők. Waliczky László, a londoni Királyi Madárvédő Társaság vezetője úgy véli, hogy a vízi utak fejlesztése, valamint az új közutak és vasutak építése a fontos madárélőhelyek egyötödét komolyan veszélyezteti. A vízi élővilág nagyobb menedékhelyei, így a Kis-Balaton, Dunakanyar, Gemenc és a Felső-Tisza környéke is veszélyben van. Kipusztulás szélére sodorhatják a csíkos fejű nádiposzátát, a borzas gödényt, a cigányrécét, a túzokot és a harist.
Az állatvédő szervezet szerint új, sokkal inkább ökológiai a szemléletű fejlesztési tervet kell alkotni. Jól ismeri a dokumentációt Kazatsay Zoltán, a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium EU-integrációs helyettes államtitkára. Lapunknak azt mondta. a BirdLife nyilatkozata pánikkeltő. A TINA ugyanis a már meglévő összeurópai hálózatrendszert vizsgálja, illetve arra keres választ, hogyan lehetne a közép- és kelet-európai közlekedést összehangolni a nyugat-európaival.
Néhány út megépítésére valóban szükség van, ám a jelentésben csak az szerepel, mely városokat kell összekötni, az nem, hogy milyen vonalon. A tárca szakembere hozzátette: a szigorú környezetvédelmi előírások sem engednék, hogy védett körzetben építkezzenek.
Nagy Szabolcs

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás