A rovat kizárólagos támogatója

A Tisza hulladékszennyezése óriási környezet-, és természetvédelmi probléma. A PET Kupa ennek felszámolására létrejött non-profit, civil kezdeményezés. A PET kalózok célkitűzése többek között a hatalmas PET palack áradatnak hadat üzenni, amely évről évre elárasztja a Tisza-folyót.

Ez a környezetvédelmi akció úgy járul hozzá a Tisza megtisztításához, hogy egész évben rendezvényeket, hónapokon átívelő hulladékszedési akciót, csapatépítő tréningeket, kiállításokat és szakmai egyeztetéseket szervez. A probléma eredője, hogy Ukrajna és Románia egyes részein nem jött még létre a modern hulladékgazdálkodás infrastruktúrája, a lakosság fogyasztása és így a csomagolóanyag használata viszont megsokszorozódott az elmúlt évtizedekben. Sajnos a lakosság szemetét a Tiszának és mellékfolyóinak árterébe borítják, ami az áradások alkalmával útnak indul. Ez számokban kifejezve a 2017. év eleji jégzajlás kb. 3200-3700 tonna hulladékot hozott magával, melynek kármentesítési költsége 280-300 millió Ft-ot jelent hazánknak.

Az OzoneTv ma esti Egyenlítő c. műsorának vendége Hankó Gergely, a PET kupa projektvezetője arról számolt be, a PET kalózok a vízen úszó PET palackokból megépítették saját hajóikat, egy egész flottát. Vízre szálltak, és több mint száz folyamkilométert hajóztak velük a Tiszán. Útjuk során rengeteg italos palackot gyűjtöttek össze a folyóból, az ártérből, és a Tisza-menti településekről. Hajóikat és az összegyűjtött szemetet útjuk végén bezúzták, és szelektív hulladékgyűjtőkben helyezték el, ahol újra felhasználták őket.

Idén júliusban ötödik alkalommal rendezik meg a Tiszai PET Kupát, ami hazánk második legnagyobb folyójának védelmét és tisztítását tűzte zászlajára. Az esemény résztvevői ezúttal több mint egy tucat ártéri hulladékból épülő kalózhajóval indulnak útnak. Sőt, ebben az évben a tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is elindul egy kenus takarító különítmény, hogy a tokaji hídnál csatlakozzanak majd a kalózokhoz.
 


Hulladékhajókon a tisztább

Tiszáért Idén nyáron 2017.július 1. és 9. között ötödik alkalommal rendezik meg a Tiszai PET Kupát, ami hazánk második legnagyobb folyójának védelmét és tisztítását tűzte zászlajára, felhívva a figyelmet Szőke Szerelmünk folyamatos hulladékszennyezettségére. Az évről évre rangosabb és nagyobb környezetvédelmi és közösségi esemény cégek, önkormányzatok, civil szervezetek részvételével 16 ártéri hulladékból épülő kalózhajóval vág neki a 71 km-es távnak tokaji pihenőnappal. Sőt, a tiszai akcióval párhuzamosan a Bodrogon is evez egy kenus takarító különítmény, akik Tokajnál csatlakoznak a flottához, hogy a célul kitűzött 10 tonna hulladék kiemelését teljesítsék. A PET Kupa keretei között Magyarország első folyami mikroműanyag vizsgálatára is sor kerül. Az idei kihívást a 3200-3700 tonna, az év elei jégzajlással hazánkba érkező hulladék alapozta meg. Ennek nagy részét a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság már összeszedte, a PET flotta pedig a nehezebben megközelíthető részeken dolgozik majd, illetve a hátramaradt hulladékokat szedi össze. „A kihívás nem mindennapi, azonban a cél annál nemesebb. Nagy reményekkel vágunk neki az idei versenynek és igazán ambiciózus célt tűztünk ki magunk elé, a tavaly gyűjtött hulladék kétszeresét, azaz 10 tonna szemét összeszedését. Köszönhetően a sok célirányú támogatásnak és a lelkes gárdának felkészülten vágunk neki ennek a tiszai szakasznak. A PET Kupa életében egy újabb mérföldkő, hogy a verseny alatt lezajlik az első folyami mikroműanyag vizsgálat is, ami a jövőre nézve új lendületet és irányokat adhat.” – mondta Hankó Gergely a Tiszai PET Kupa projektvezetője.

Az egyhetes megmérettetésnek megközelítőleg 250 kalóz vág neki. A táv 71 folyón megtett kilométer 6 állomással (Dombrád, Ibrány, Balsa, Tokaj, Tiszaladány és Tiszalök). A cél igen komoly. Megduplázni a tavaly gyűjtött hulladékmennyiséget, azaz annyi szemetet összeszedni, mint az elmúlt években eddig összesen. A PET flotta segítségére lesz egy bodrogi csapat, akik a tokaji hídnál kapcsolódnak be.
A program egyik érdekessége 2017. július 6-án a „Tisza Nap” lesz, melyet a PET Kupa tiszteletére Tokaj városa szervez. Ez a kulturális programokkal tarkított neves nap egybe esik a hulladékvadászok pihenőnapjával és a folyami mikroműanyag vizsgálat eredményének kiértékelésével. A Wessling Hungary szakértői által végzett hiánypótló kutatással a PET Kupa csapata egy hatalmas lépést tesz előre. Az elmúlt évek versenyein gyűjtött tapasztalatok, törekvések és a már megvalósult kezdeményezések előirányozzák az újabb és újabb „feladatokat”, akár ezt a elemzést. Az eddig elért eredmények között mindenképp említésre méltó, hogy a Tisza 10 tonna szennyeződéstől mentesült köszönhetően a PET Kupa flottáinak. Az sem elhanyagolható, hogy 3 hulladékmonitoring alkalmával, több száz folyamkilométeren GPS koordinátával lokalizált 160 szennyezett és 21 már megtisztított helyszín került online hulladéktérképre.

Az is nagy siker, hogy a Tisza megtisztítása érdekében kezdeményezett két Tiszai Kerekasztal beszélgetés és a határon átnyúló együttműködések sem múlnak el nyomtalanul. A Tiszta Kárpátalja – Önkéntes környezetszépítő mozgalom nyitóeseményével májusban Kárpátalján is megkezdődött a tiszai árterek takarítása a PET Kupa csapatának részvételével. Az idei nyár nagy eseménye lesz még a tiszai hulladékból épült, egész évben megújuló energiával működő Szemétevő Szeméthajó vízre bocsátása. A színes programot felvonultató eseményre számos helyen be lehet csatlakozni. A rajtot megelőzően június 29-én előszedést tart a PET kupa, ahova minden, a Tiszáért tenni kész önkéntest örömmel várnak 09:30-kor az ibrányi Tisza-parti szabadstrandon. A hulladék hajók vízrebocsátása megtekinthető július 3-án a dombrádi szabad strandon, majd a két szemétszedő csapat találkozása július 5-én 16 óra magasságában a tokaji hídnál. Az érdeklődők július 6-án a „Tisza Napján” ismét találkozhatnak a kalózokkal és hajóikkal Tokajban, valamint július 8-án drukkolhatnak a befutóknak és meghallgathatják az eredményhirdetést a tiszalöki Feketeszakáll Kalandpark és Strand területén, illetve július 9-én 15 órakor ugyanitt együtt ugorhatnak az élő folyókért a WWF szervezésében.
A helyszínre jutásban a MAV-START Zrt és aGYSEV Zrt 50%-os menettérti kedvezményt biztosít az V. PET Kupa résztvevőinek. A részletes program letölthető a www.petkupa.hu oldalról.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás