Hirdetés
greenfo/MTI

Az eddig véltnél ötször gyorsabban halnak ki a madárfajok, és az állatok az ember megjelenése előtti korokhoz képest ezerszer gyorsabban tűnnek el norvég kutatók szerint, akik az eredményeiket a Biology Letters szaklapban mutatták be.

Folmer Bokma, az Oslói Egyetem kutatója és munkatársai egy vizsgálat során arra jutottak, hogy a fajok manapság csak kb. 3000 évig léteznek kihalásuk előtt, tehát jelentősen rövidebb ideig, mint azt korábban számították. Az ember megjelenése előtti korokhoz képest az állatok ezerszer gyorsabban tűnnek el – mondta el Bokma.

Az információk alátámasztják számos kutató elméletét: eszerint a Föld egy hatodik tömeges kihalási hullám előtt áll, amit az emberi tevékenység jelentősen felgyorsít. Most kb. 11 ezer madárfaj él a Földön, miközben az elmúlt 500 évben 187 faj halt ki, és sok további fajnak csökkent az állománya.

Az oslói kutatók a számításaik során figyelembe vették, hogy egy faj kihalása egy hosszú folyamatnak csak az utolsó lépése. Bokma és kollégái elemezték a veszélyeztetett fajok vörös listáját. Megvizsgálták, hogyan változott több mint 11 ezer madárfaj besorolása 1988 és 2016 között, és felsőbb, azaz rosszabb kategóriába került 361 faj, a populációjuk csökkent, veszélyeztetettségük szintje növekedett, még ha nem is haltak ki.

Nem a klímaváltozás jelenti a legnagyobb veszélyt a globális faji sokszínűségre, hanem a természetes élőhelyek tönkretétele az emberi tevékenység révén – mondta Bokma.

De a kutatásból az is kiderült, hogy a fajvédelmi projekteknek nagy hatása van, ezek az intézkedések gondoskodnak arról, hogy a fajok kihalási aránya közel 40 százalékkal csökkent. A fajvédelemmel nem szabad addig várni, míg egy faj már szinte teljesen eltűnt – mondták a szakértők.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás