Hirdetés
greenfo/MTI

A víz kezeléséhez, a csomagoláshoz, a rovarirtókhoz és a kozmetikumokhoz felhasznált nanoanyagok mennyisége nagyot nőtt az utóbbi évtizedekben, és félő, hogy veszélyt jelentenek az emberre és a környezetre. Amerikai kutatók új eljárásával kimutathatók az ezüst nanorészecskék a friss terményekben és más élelmiszerekben.

"A piacon több mint ezer termék előállításához használnak nanotechnológiát. Ez azért aggályos, mert nem tudjuk, a nanorészecskék mennyire mérgezőek. Célunk, hogy minél hamarabb megtaláljuk és megmérjük mennyiségüket az élelmiszerekben, és tanulmányozzuk, mérgezőek-e" – idézte a Science Daily tudományos portál a Journal of Agricultural and Food Chemistry című szaklapban megjelent tanulmányt.

A Missuri Egyetem élelmiszerkutatóinak csoportja a körtén maradt, illetve a héján a gyümölcsbe jutott ezüst nanorészecskéket vizsgálta meg. (A nanométer a méter egymilliárdod része.)  Először a rovarölő szerekhez hasonló töménységű ezüstnanorészecske-oldatba tették a körtéket. Ezután többször megmosták és leöblítették őket. Vizsgálataik szerint a kezelés és a mosás után négy nappal még mindig voltak ezüstrészecskék a héjon, a legkisebbeknek a körte húsába is sikerült behatolniuk.

"Az ezüstrészecskék az élelem elfogyasztása és megemésztése után is az emberi szervezetben maradnak, tehát veszélyt jelenhetnek. Ezek szerint a kisebbek ártalmasabbak lehetnek, mint a nagyobb méretűek" – mondta Mengshi Lin, a csoport vezetője. Emésztéskor a nanorészecskék bekerülnek a vérbe és a nyirokrendszerbe, keringenek a szervezetben, és olyan érzékeny szervekhez is eljuthatnak, mint az agy, a máj, a lép vagy a szív. Az új módszerrel ki lehet mutatni, mennyire szennyezték az ezüst nanorészecskék a mezőgazdasági terményeket és más élelmiszereket.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás