A rovat kizárólagos támogatója

Az Orbán rezsim tudatosan elkövetett nagyon komoly kormányzati hibája a forint megtartása, az euró bevezetésének elsimlizése. Emiatt is ilyen brutálisak az üzemanyag árak. A jelenlegi hazai négyosztatú energiarendszer soha nem lesz harmonikus. Növekvő energiaszegénység, és a környezetvédelem ellen ható recsicsökkentés.

Sokkolta szinte az egész világot az energiaárak hirtelen emelkedése. Ennek az okait nem egyszerű elemezni, sok eltérő magyarázat látott napvilágot. Az eligazodást segítendő a Párbeszéd Fenntarthatóság Műhely webinárium sorozatának november 2-i vendége Holoda Attila volt. Az energetikai szakértővel a műhely szakmai vezetője, és egyben a házigazda Szilágyi László arról is beszélgetett, hogy milyen összefüggések lehetnek a covid világjárvány, a megújuló energiarendszerek térnyerése és ezzel  párhuzamosan a fosszilis energiahordozók kiaknázásának visszaszorulása és az energiaárak között. Nem utolsó sorban azt is kérdezte, hogy milyen hatással lesz ez az inflációra és meddig lehet még a “rezsicsökkentésnek” titulált kormányzati átverés showt fenntartani.

A mai podcast e webinárium technikailag rövidített, Sarkadi Péter által szerkesztett változata.

Néhány energikus gondolat a beszélgetésből:

—  A Covid19 járvány időszakának elején nagyon jelentősen visszaesett a világ termelése, és az energiafogyasztás is, aminek a zöldek és sok szennyezett levegőjű terület lakója örült. De nem sokáig, mert a pandémia után nemhogy visszapattant az energiatermelés, hanem pl. Kína esetében a 2019-es szintnél 14 %-kal magasabbra nőtt a 2021-es első félévi fogyasztás.

— Kína egyedül többet fordít megújuló energiahordozók kiépítésére, mint a világ összes országa együttvéve. Emellett Kína egy éves széntermelésből származó energiatartalma meghaladja Szaúd- Arábia kőolaj készletének teljes energiatartalmát! Igaz a Föld legnépesebb országában a szenet nem csak erőművekben, és a vas/acél iparban használják fel, egyre jelentősebb része vegyipari/műanyagipari alapanyag, pl. a gumitalpú kínai cipő se látott kaucsukot, csak szenet.

— Németország 176 millió tonna lignitet éget el évente, mi 1 milliót. A hazai energia felhasználás kb. 28 %-a megy el áramtermelésre. A magyar energiafelhasználás 2/3-a földgáz! És nem villamos energia.

— Putyin és az európai gázpolitika: Európa gázigényét 40 – 42 %-ban az oroszok biztosítják, de pl. Svédország és Finnország 100 %-ban az orosz gázt használja. Putyin a főkupec – a szó az orosz kupec szóból ered, jelentése kereskedő.

— Az Orbán kormány torz rezsicsökkentése csak növeli a budai villában az uszoda vizét melegítő gazdagok, és az egyre szegényedő, a normális közüzemi szolgáltatásból lassan kiszoruló elszegényedő réteg közti különbséget. Igaz a kormány a zöld jelentésében az otthoni hulladékégetést is a zöld részarányban számolta el.

—  Energiaszegénység: Nyugat- Európában a jövedelem kb. 8%-a a háztartások rezsiköltsége, nálunk ez 16-18 %! – ami az elmúlt 8 évben nem változott, tehát a rezsicsökkentés anyagilag is egy nagy fideszes politikai blöff. Nem ösztönöz a takarékosságra, sokkal inkább a fogyasztás növekedésére, emellett az állami közműszolgáltatás is egyre nehezebben tartja fenn magát, ami pl. az ivóvízszolgáltatás területén pár éven belül katasztrófához fog vezetni.

— A mai drasztikus üzemanyag árakért az Orbán rezsim az előző kormányt vádolja, hogy anno nem kértek derogációt a jövedéki adó alól. A 2001 – 2002-es csatlakozási tárgyalásokon megállapodtak az országok a minimum jövedéki adóban. Ha akkor kért volna a kormány derogációt, az is csak 2010-ig tarthatott volna. Az „elmúltnyolcév” 12 éve lejárt!

— Egy tudatosan elkövetett nagyon komoly kormányzati hiba a forint megtartása, az euró bevezetésének elszabotálása, és emiatt is ilyen brutálisak az üzemanyag árak.

— Az energiastratégiát 2020 év elején némileg újragondolták, az ITM a felelős ére, de itt van a Paks és MVM miniszterekkel, ezek együtt nem működnek hatékonyan. Sok dologban ellenérdekeltek. És kavarja még a szálakat a sok mindenkivel össze vissza kacérkodó Szijjártó Péter is. Egy ilyen négyosztatú energiarendszer soha nem lesz harmonikus és hatékony.

— Az energiatakarékosság 60 %-át az épületek korszerűsítésével érhetnénk el. A hazai épületállomány 12%-át már nem is érdemes felújítani. Sajnos ma a meglevő épületállomány 1%-a sem korszerűsödik évente. A legnagyobb pazarlói az energiának a legszegényebbek. A hazai épületállomány 70%-nál az energia 40 %-a kimegy az ablakon.

— Az 1920’-as években főleg az alföldi területeken össz.687 szélmalom működött. Az elmúlt években az Orbán rezsim gyakorlatilag betiltotta az új szélenergia berendezéseket.

— Napelemes  teljesítmény kérdőjelek: kiszámíthatóság, ellátásbiztonság, energiatárolás, hidrogén alapú energiatározás még gyerekcipőben nálunk is.

— Biogázerőművek helyzete, lehetőségei hazánkban A Pécsi biomasszaerőmű mint állatorvosi ló,

— Geotermia úgy nem megújuló, hogy ha pénzhiány miatt a termálvizet hasznosítás után nem sajtoljuk vissza a föld mélyére.

— A termőföldekre napelemet tenni óriási pazarlás!

— Akkumulátor nagyhatalom vagyunk, és érdemes lenne hőforrásaink lítiumtartalmát is kinyerni.

— Akkor leszünk még inkább kínai gyarmat, ha teljes mértékben az ő napelemeikre támaszkodunk.

— Energiatárolás szivattyús erőművekkel, és a vízienergia hiánya az energiamixből.

— Energiaközösség a jövő, nem a nagy rendszerekben kellene gondolkodni.

A Műhely előadása nemsokára megnézhető a Zöld Műhely Alapítvány Facebook oldalán.
November 16-án a “tervezett avulás”, a termékek szándékolt gyors elavulásának jelenségét járják körbe a webináriumban.

A 2020 április 22-én, a Föld Napján indult podcastunk adásait meghallgathatja Soundcloud oldalunkon, elérheti az anchor megosztón keresztül több alkalmazásban (breaker; google podcast; overcast; pocket cast; RadioPublic; ezekben fel is iratkozhat ránk)

Greenfo podcastok a Spotify-on Greenfo podcastok az iTunes-on

Podcastunk RSS-csatornája itt található.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek