A rovat kizárólagos támogatója

Orbánék görcsösen ragaszkodnak az évszázad legértelmetlenebb beruházásához. Fontos mérföldkőhöz érkezett Paks II. építésének előkészítése, ugyanis a projekt megkapta az egyik legfontosabb engedélyt az Országos Atomenergia Hatóságtól, az úgynevezett talajszilárdítási engedélyt – jelentette be Szijjártó Péter.

Az engedély jelentősége abban áll, hogy az atomerőművek működésénél nagyon fontos, hogy azok ne süllyedjenek meg, ehhez nem elegendő a talaj természetes tulajdonságaira alapozni, azokat meg kell erősíteni – nyilatkozta a külgazdasági és külügyminiszter videójában Facebook oldalán. Most a talaj szilárdítását el kell végezni különböző anyagokkal, elsősorban cementtel – most az erre vonatkozó munkálatokra kapta meg a projekt az engedélyt – magyarázta Szijjártó.

Továbbra is reálisnak tartja azt a célkitűzést, hogy 2030-ra a Paksi Atomerőmű új blokkjai működésbe lépjenek.


Hat éve írtuk, ma is aktuális. Paks II: 60 év függőség

A Paks II projekttel csak tovább növekedne orosz energiafüggőségünk, amely így a 80%-ot is elérhetné. A beruházáshoz előnytelen feltételekkel nyújtott 10 milliárd eurós hitel felvétele politikai, a globálisan hanyatló atomenergiához való ragaszkodás pedig technológiai kényszerpályára állítaná az országot. A fűtőanyag-ellátást, az erőmű üzemeltetését, vagy akár a kiégett üzemanyagok kezelését illetően ez a függő viszony több mint fél évszázados kiszolgáltatottságot eredményezne Oroszországtól. Ráadásul a projektben a Roszatom lenne a partner, amely egyebek mellett a korrupciós ügyeiről, a gyakran késedelmes és a tervezettnél drágább teljesítéseiről híresült el.

Mindeközben a magyarok kétharmada tiszta energiát akar orosz energiafüggőség helyett. Ez egybevág az uniós trendekkel, melyek alapján a megújulók működőképes alternatívának bizonyulnak és számos munkahelyet teremtenek. 2014-ben a termelt villamos energia több mint negyedét szolgáltatták tiszta energiaforrások, 2015-ben az Unióban üzembe helyezett új erőművek 77%-a volt megújuló alapú, és a trendek az energiahatékonyság növekedéséről szólnak.

A paksi atomerőmű-bővítéssel Magyarország így a múltba betonozná be az energiarendszerét, és veszélyeztetné az ország jövőbeli versenyképességét.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek