A rovat kizárólagos támogatója

A hagyományos és a megújuló energetikában is lát perspektívát a régióban és Magyarországon is az orosz állami Roszatom, amely a paksi bővítés elnyerése esetén hosszabb távon is együttműködne itteni cégekkel.

Több területen is érdeklődik a magyarországi szerepvállalás iránt az orosz állami atomenergetikai holding, a Roszatom, ami a nukleáris energia teljes értékláncán kívül a hagyományos és fosszilis energiahordozók területét is érinti − mondta a Napi Gazdaságnak Borisz Arszejev, a Rusatom Overseas elnökhelyettese.

A magyar piacon mind az energetikai berendezések beszállítójaként, mind hőerőművek technológiai szállítójaként megjelenhet az orosz vállalat, amely emellett a karbantartásban, a villamosenergia-elosztásban és -kereskedelemben is feltérképezi a lehetőségeket. Arszejev szerint a megújuló energia szegmensében a szélenergia a legérdekesebb a vállalat számára, itt mind a technológiai fejlesztésben, mind a szélerőművi berendezések gyártásában lát fantáziát a Roszatom.

A Roszatom már korábban jelezte, részt vesz a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítésére vonatkozó tenderen, ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek. Az orosz vállalat 3+ generációs blokkjai − aktív és passzív biztonsági rendszerekkel − a legszigorúbb feltételeknek is megfelelnek, Arszejev szerint olyan szélsőséges körülmények között is, mint az áramellátás elvesztése, földrengés vagy éppen a fukusimai katasztrófát előidéző cunami, illetve mindezek együttes elméleti előfordulása.

Az elnökhelyettes úgy látja, amennyiben a Roszatom nyeri el a paksi bővítést, a kivitelezés mindenképpen az itteni szereplőkkel közös projekt lesz, ami a magyar atomenergetikai ágazat fejlesztésén kívül az orosz gyártócégekkel közös együttműködés alapja is lehet a későbbiekben. Az elsődleges számok szerint legalább 30 százalék lehet a helyi beszállítók részesedése a projektben.

A Roszatom, illetve az orosz állam többféle finanszírozási formát nyújthat a magyar félnek, a tender kiírása előtt azonban ezek részleteiről korai lenne beszélni − fogalmazott Arszejev, aki szerint a bővítés a gazdaság egészére hatással lesz, a Roszatom számításai szerint amellett, hogy több ezer új munkahelyet hoz létre, az adó- és járulékbevételekkel pedig az állam közel annyi bevételhez juthat, mint amennyit befektet a projektbe – hivatkozik a Napi Gazdaságra a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek