A rovat kizárólagos támogatója
greenfo/MTI

Szánalmas magyarázkodásba kezdett Orbán, miután tegnap Magyarország is megtorpedózta az uniós klímacélokat.  A miniszterelnök először a pénzről tárgyalna, majd csak aztán a klímacélokról. Újra előkerült a Fidesz rezsicsökkentés blöffje, és az olcsó atomáram hazugsága.

A miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóján szóba került az is, hogy a magyar, a cseh és a lengyel kormányok vétója miatt bukott el az uniós klímacél. Mivel nem sikerült egyhangú megegyezésre jutni, csak lábjegyzetként kerülhet be a csúcsot lezáró nyilatkozatba, hogy „a tagállamok nagy többsége vállalja, hogy eléri a klímasemlegességet 2050-re”.

Orbán Viktor minderről azt mondta, hogy Magyarországnak – a többi országgal együtt – vannak klímacélvállalásai. 2030-ig ezeket meg tudjuk valósítani, erre vannak terveink, és ezt meg tudjuk úgy tenni, pénzünk is van hozzá, hogy a klímacélok elérése ne eredményezze a lakások rezsiköltségének növelését. Hozzátette, hogy úgy tudjuk megvalósítani ezeket a célokat, hogy a klíma is javul, és a magyar családoknak sem kell több pénzt fizetni az energiáért. Orbán szerint a javaslat az volt, hogy most menjenek tovább, és 2050-re is tegyenek vállalásokat.

„A céllal egyetértünk, de amíg nem látjuk, hol van erre a pénz, addig nem vállaljuk. Úgyhogy kezdjünk tárgyalni a pénzről!”

Úgy látja, ha lesz pénz, ha az unió ehhez nyit forrásokat, és meg tudjuk valósítani a magyar energiarendszer korszerűsítését úgy, hogy a családoknak nem kell ezért többet fizetniük, akkor vállaljuk. „Nyitottak vagyunk, tárgyalni fogunk” – tette hozzá.

Orbán Viktor kitért arra: volt egy vita a klímacélokkal kapcsolatban a nukleáris energiáról. A magyar álláspont világos: ha klímacélokat akarunk elérni, akkor szükségünk van nukleáris energiára Hozzátette, hogy ezt egy-két ország vitatja, de kisebbségben vannak. Szerinte minden országnak megmarad a joga, hogy eldönthesse, szüksége van-e atomenergiára. Magyarország szeretne ilyet, mert Paks nélkül nincs alacsony rezsi – tette hozzá.
Magyarország miniszterelnöke szerint a szabályozás célja az, hogy az embereknek jobb legyen, nem pedig rosszabb, és „ha jobb a klíma, de nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, akkor az egyik ügy megoldásával egy még nagyobb bajt idéztünk elő”. Olyan megoldást akar, hogy klímacélok is legyenek, és meg lehessen védeni az olcsó rezsit is, ehhez pénz kell, erről pedig tárgyalni, egyezkedni kell.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek