A rovat kizárólagos támogatója

Úgy látszik, a magyar kormánynál még az oroszoknak is több a realitásérzékük, vagy a magyar kormány egyszerűen nincs abban a helyzetben, hogy saját hatáskörben döntsön Paks2 ügyében. Mi van, ha az oroszok már nem is akarják megépíteni a Paksi Atomerőmű új blokkjait?
A 24.hu értesülései szerint az orosz fél kezdeményezte az atomerőmű-építési szerződés felbontását. A lépés nem csak teljesen indokolt és logikus, de valójában február 24. óta – ahogy számtalanszor elmondtam – nem is nagyon lehetett más kifutása a projektnek. A magyar kormánytól arra nem lehetett számítani, hogy belássa az orosz atomerőmű-építés politikai lehetetlenségét az ukrajnai háború árnyékában. Azonban hetek óta világos, a kormányzat dacos tagadása ellenére, hogy Paks2 technikai okoknál fogva is földbe állt, halott projekt. Ahogy unalomig ismételgettem: az uniós szankciós környezetben, a pénzforgalom ellehetetlenülésével, a nyugati partnercégek várható kihátrálásával, a szükséges orosz szakemberek és munkavállalók ideutaztatásának vagy az Oroszországban gyártott alkatrészek ideszállításának képtelenségével egyszerűen nem lehetséges megvalósítani ezt a beruházást.

Az is kiderült, hogy korábbi állításom, miszerint a magyar fél a szerződésben szereplő vis majorként a háborúra hivatkozva kihátrálhat a szerződésből olyannyira helytálló volt, hogy az oroszok maguk is erre hivatkoznak a 24.hu cikke szerint.
Itt jegyezném meg, hogy Oroszország a megvalósítási szerződések aláírásakor is háborúban állt Ukrajnában, tehát aki kicsit is előrelátóan jár el, már akkor sem írta volna alá ezeket a papírokat.

A kormánynak a hátralevő egy hétben már nincs dolga. A zászlóshajóprojektjükkel együtt nekik is bukniuk kell. Az új kormányra vár a feladat, hogy kinavigálja Magyarországot abból az energiapolitikai zsákutcából, amelybe az Orbán-kormány 12 év alatt egyre mélyebbre vitte az országot. Egy évtized dilettantizmusának, hozzánemértésének, hibás döntéseinek ára van. De még nem késő, ha most nekiállunk, még megteremthetjük Magyarország energiabiztonságát a következő évtizedekre. De ehhez azoknak, akik ezt a katasztrófát főzték nekünk, sürgősen távozniuk kell.

Paks2-nek van alternatívája. Megújuló energiaforrások, energiahatékonyság, okos hálózatok, energiatárolás, szoros energetikai együttműködés a környező országokkal és az EU-val, hidrogéntechnológia, földhő, energiaigény-csökkentés, és még számos más intézkedés a kulcsa a magyar energiabiztonságnak. Mostantól minden erőforrást ennek megteremtésére kell fordítani, és sürgősen hátat fordítani ennek a rettenetesen drága és ostoba kalandnak, amit Paks2-nek hívnak.

Akiknek a felelőtlenségéből pedig az ország nyakába szakadt ez a katasztrófa, azoknak felelniük kell érte. Vádolom
Orbán Viktort
Lázár Jánost
Süli Jánost
Aszódi Attilát
Bencsik Jánost
Kovács Pált
és a 133 bátor képviselőt, aki gyáván minden szemetet megszavazott a parlamentben Paks2-ről, amit elé toltak.

Jávor Benedek volt EP képviselő.


Aszódi Attila szerint Paks II. nem döglött projekt

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás