A rovat kizárólagos támogatója

Nem tudjuk, hogy miért kell, hogy ki és mikor dönt róla, mennyibe kerül és ki fogja kifizetni. Megannyi tisztázatlan kérdés, amelynek részletei a kormányzat és a nukleáris ipar szerint nem tartoznak a nyilvánosságra. Korrupciós potenciál, kilincsbe vezetett áram és egyéb érdekességek az Energiaklub által szervezett, Paksi bővítés – Kényszerek és kockázatok című konferencián elhangzottakból.

Az atomenergia általános biztonsági, egészségügyi és környezeti kockázatai mellett legalább ennyire jelentősek azok a gazdasági-pénzügyi kockázatok, melyeket a kormányoknak mérlegelniük kell(ene) egy atomerőmű építése előtt. A döntés 50-60 évre határozza meg egy ország mozgásterét, mégis, politikusaink érdeklődése érdekes módon csak a monstrum megépítéséig terjed.

Sokba fog kerülni

Szakértői becslések és a Roszatom szerint legalább 3000 milliárd forintba kerülne a várhatóan két, összesen 2200-2400 MW kapacitású atomerőművi blokk felépítése Magyarországon. Ez kb. hétszerese a világ legmagasabb emberalkotta épülete, a 830 méteres dubai felhőkarcoló költségének, emellett megegyezik a magyar GDP 10%-ával, a költségvetés 20%-ával, és a teljes volt magán-nyugdíjpénztári vagyonnal. Rengeteg pénzről van tehát szó, ami a tapasztalatok szerint (finn Olkiluoto 3, francia Flammanville 3) az építkezések előrehaladtával, és a rendszerint előforduló csúszások (3-7 év) hatására a tervezetthez képest több mint kétszeresére szokott nőni. A beruházás költségét további százmilliárdokkal növelik a villamosenergia-rendszer fejlesztésének költségei, és – pénzügyi konstrukciótól függően – a kamatok.

Merthogy nem valószínű, hogy a magyar költségvetés ki tudna köhögni ennyi pénzt, a bankok pedig manapság ódzkodnak atomerőművi projektek finanszírozásától. Deák András, a Magyar Külügyi Intézet szakértője szerint valószínűbb, hogy nálunk is ún. szállítói hitelből épülhetnének meg a reaktorok. Erre máshol is van példa: Vietnamban a beruházás 85%-át finanszírozza meg Oroszország a saját költségvetéséből, amit – nyilván kamatokkal együtt – bizonyos idő múlva Vietnamnak természetesen vissza kell fizetnie. Hogy mi mennyi hitelt kapnánk és milyen költséggel, azt természetesen nem lehet tudni, mindenesetre Deák András szerint az oroszok vannak annyira tapasztaltak, hogy a pénzügyi kockázatokat áthárítsák.

Folytatás:  A produktum sem lenne olcsó >>>
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás