A rovat kizárólagos támogatója

Ha Paks 2 már eladható áramot biztosít, csak akkor kezdenénk fizetni a 10 milliárd eurós hitelt – sajtóértesülések szerint erről egyezkedik a kormány Moszkvával. Kérdés, hogy kinek kellene majd az atomáram, miközben már most is olcsóbb a megújulós energia. Orbán ma a parlamentben újra nagyot lódított: Paks2 nélkül nem lehetnek klímavédelmi céljaink.Varga Mihály pénzügyminiszter a paksi hitelszerződés módosításáról tárgyal orosz kollégájával, és az érintett orosz bank vezetésével is arról, hogy a  10 milliárd eurós hitel visszafizetése nem lesz az „elképzelt üzembe helyezési dátumhoz kötve” – ami jelenleg 2026 lett volna –, hanem „eseményhez” kötik. A kormány szándékai szerint a Paks 2 szerződés pénzügyi- finanszírozási részét úgy módosítják, hogy a visszafizetést/törlesztést akkor kell elkezdenie Magyarországnak, „ha kereskedelmi üzemre alkalmas a blokk, azaz termel” – mondta egy magas rangú kormányzati forrás az atv.hu-nak.
Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány akkor kezdi meg a visszafizetést, ha a Paks 2 projekt elkészül, és már el tudják adni a villamosenergiát, amit termel, azt már a piacon értékesítik. „Tehát már lesz bevétel, amiből fizetik az orosz félnek a törlesztést” – tette hozzá a hírportál forrása, hangsúlyozva: akkortól kellene megkezdeni a törlesztőrészlet és a kamat visszafizetését is.

Rossz hír az atomlobbinak: brutálisan zuhan a nap- és szélenergia ára

A Paks 2 projekt egy fix áras beruházás, 12,5 milliárd euró a költsége, ebből 10 milliárd az orosz hitel, 2,5 milliárd az önrész, és a magyar fél bármikor előtörleszthet. Tíz számlát már előtörlesztettünk, plusz két számlát azóta kifizettünk. 22 hónapos csúszás eleve volt, a brüsszeli uniós biztosi vizsgálatok miatt.
A rendelkezésre állási díj is kérdéses
Egy másik kérdés is az asztalon van: minden évben, amikor az orosz fél közli, hogy mennyi munkát fog elvégezni, akkor a magyar kormány az érintett orosz banktól kér rendelkezésre állást, azaz jelzik, hogy hány milliárd forintnak megfelelő összeget szeretnének igénybe venni. Ennek is van egy díja, amit nekünk kell megfizetni a bank felé, az éves rendelkezésre állási díj. A magyar kormány részéről a tárgyalásokon felvetették, hogy ezt a rendelkezésre állási díjat az orosz bank engedje el. “Ebben még nincs megegyezés, de haladunk előre” – mondta a kormányzati nyilatkozó a Népszava szerint.

Orbán szerint Paks2 nélkül nem lehetnek klímavédelmi céljaink

Orbán Viktor is megjelent ma a parlamenti azonnali kérdések óráján, az ellenzéki politikusok több témában kérdezték a miniszterelnököt. Schmuck Erzsébet (LMP) azt kérdezte, hogy mikor szánja rá magát a kormány, hogy érdemi lépéseket tegyen a klímaváltozás ellen. Ausztrál kutatók szerint a egymilliárd ember lakhelyét fenyegeti jelenleg a klímaváltozás, a jövőben ez lesz a migráció legfőbb kiváltó oka. Hozzátette, a klímaváltozás érzékenyen érinti Magyarországot is, a mezőgazdaságban az árak meredeken emelkednek, eközben viszont Orbán az autóipar érdekeit képviselte Brüsszelben a magyar emberek érdekei helyett.

Válaszában Orbán azt mondta, hogy Brüsszelben mindig a magyar emberek érdekeit képviseli, a konkrét ügyben pedig a V4-ek közös álláspontot fognak képviseli az Európai Tanács következő ülésén. Ezután Orbán az alaptörvényt idézte, amelybe azt foglalták, hogy felelősséggel kell viseltetniük, és élhető környezetet hagyni a következő generációkra.
A kormánynak fontos a környezetvédelem és a klímaváltozás elleni küzdelem, mert tisztább vizet, tisztább levegőt, és elviselhető klímát szeretnénk – mondta Orbán, aki szerint hosszútávon atomenergiából és megújuló energiából, elsősorban naperőművekből akarja fedezni az ország az energiaszükségletét, és csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását.

Schmuck ezután azt kérte, hogy legyen klímatörvény, EU-s és hazai forrásokból ne lehessen olyan programokat megvalósítani, amelyek nem fékezik a klímaváltozást. Az LMP-s politikus megjegyezte, hogy az atomenergia legalább olyan veszélyes, mint szén-dioxid kibocsátás.

Vagy klímacélok, és akkor Paks. Vagy nincs Paks, és akkor nincsenek klímacélok – reagált a miniszterelnök, aki arra kérte az ellenzéki képviselőt, hogy támogassa a Paks2 beruházást.
Más témák is szóba kerültek ma a parlamentben, melyről az index számolt be: Hol vannak a magánrepülőzés számlái?

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás

Kapcsolódó hírek